Magyarországon is elindult az iTunes Match

Legálissá tehetik a magyar alkalmazók zenegyűjteményüket, miután Magyarországon is elindult az iTunes Match. A tavasszal megkötött Apple-Artisjus megállapodásnak köszönhetően a magyar zenei kínálat is elérhetővé vált, így a hazai alkotók is bevételhez jutnak a legális zeneletöltések után – közölte az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kommunikációs irodája.

A hazai zenefelhasználók is használhatják az iTunes Match szolgáltatást, amelynek lényege, hogy egy 25 eurós éves díj ellenében legális körülmények között, bárhonnan elérhetik otthoni, különböző forrásokból származó zenei gyűjteményüket. Aktiválását követően az iTunes azonosítja a számítógépen vagy az okostelefonon tárolt zenéket, és megkeresi azok legális, jó minőségű másolatát a legális zenebolt kínálatában – feltéve, ha azok elérhetők.

Az Apple és az Artisjus tavaly év vége óta tárgyalt, tavaszra készült el a megállapodás. A program elindulására néhány hónapot mégis várni kellett. A hatékony működés feltétele ugyanis, hogy a helyi zenei tartalmak is megfelelő formában legyenek bent a rendszerben. A független kis kiadókkal tarkított hazai zeneipar azonban csak az elmúlt hónapok során vált éretté erre a technikai megoldásra.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*