Elrabolt műkincsek tértek vissza Afganisztánba

Csaknem húsz évvel elrablásukat és külföldre csempészésüket követően több mint nyolcszáz műkincs térhetett haza Afganisztánba a British Museum segítségével.

A 843 műtárgy között számos olyan darab akad, amely szerepelt a londoni múzeum tavalyi nagyszabású afgán kiállításán. Ott mutatkozott be az a Buddha-szobor is, amelyet más műkincsekkel együtt a polgárháború idején loptak el az afgán nemzeti múzeumból, és a feketepiacon bukkant fel újra. A műtárgyakat brit vámosok foglalták le, amikor át akarták azokat csempészni a szigetországon, hogy a feketepiacon értékesítsék. Az előkerült afgán műtárgyak megőrzését a londoni múzeum vállalta hazaszállításuk előtt.

Neil MacGregor, az intézmény igazgatója elmondta: a műkincsek hazaszállítása a brit és afgán kulturális intézmények között folyó párbeszédnek valamint a hatóságok támogatásának köszönhető. Az afgán gyűjteményből törvénytelenül eltulajdonított egyes darabokat a British Museum szakértői azonosították. A kilencvenes évekbeli afgán polgárháború idején a kabuli Nemzeti Múzeum gyűjteményének kétharmad része semmisült meg vagy tűnt el.

Amerikai Hírújság / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*