Romney már beköltözne

A republikánus elnökjelölt-aspiráns stábja az elmúlt hetekben csendben megkezdte az egyeztetést a szövetségi hivatalok működését biztosító Általános Szolgáltatások Hivatalával (GSA) a Mitt Romney-féle esetleges fehér házi és kormányzati beköltözés megtervezéséről.

Az eset példátlan, de mégsem rendkívüli: az egyeztetést ugyanis a 2010-ben elfogadott, úgynevezett Elnöki átmeneti törvény írja elő, és azóta a mostani lesz az első elnökválasztás. A jogszabály előírja, hogy a jelöltek mielőbb, már közvetlenül a pártjaik augusztus végén-szeptember elején megtartott országos konvenciói után kezdjék meg a konzultációkat leendő kormányzatuk fizikai berendezkedéséről.

A republikánusok ugyan még több mint egy hónap múlva rendezik meg az elnökjelöltjüket hivatalosan is megválasztó, négynapos összejövetelüket a floridai Tampa Bayben, az azonban már hetek óta nem kétséges, hogy a Fehér Házért folytatott küzdelemben Romney-t állítják ki Barack Obama ellen. A kongresszus a törvény elfogadásával azt ismerte el, hogy a választás és a beiktatás között eltelő 75 nap rendkívül szűk határidő a több száz, ha nem ezer embert érintő ki- és a behurcolkodásra, különösen a szeptember 11. utáni Amerikában.

Az átmenet a hivatalban lévő elnök számára természetesen nem, vagy alig okozna fennakadást. A Romney-csapatnál, ahol a beköltözés jelentős logisztikai előkészületet igényel majd, az átmenet lebonyolítását az ifjabbik Bush elnök volt egészségügyi miniszterére és volt utahi kormányzóra, Mike Leavittre bízták.

Amerikai Hírújság / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*