Megismertetni és megszerettetni a magyarság értékeit

Ötvennégy országot képviselve mintegy huszonötezren vettek részt a II. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozatán, amelyet Budapesten és hat másik városban (Szeged, Balatonlelle, Fonyód, Nyírbátor, Máriapócs, Örkény) rendeztek július 1-8. között a „határtalan összefogás” szellemében.Kolléganőnk Kati Kereki beszámolóját olvashatjuk, aki személyesen részt vett a világtalálkozón.

A rendezvénysorozat a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségét kínálta a civil szerveződések számára, s Magyarország jó hírének népszerűsítését és kapcsolatainak építését szorgalmazta szerte a nagyvilágban, zömmel a magyar-magyar kapcsolatok révén.

Fotó: Kati Kereki

Filmszemle, Nemzeti Kulturális Gálaest, Magyarsághíd közéleti, tudományos, művészeti konferenciák, üzleti találkozók, kiállítások, bemutatók, fórumok, egyházi, szociális, szórakoztató és sportesemények sora követte egymást, majd hét végén a budapesti SYMA Rendezvényközpontban felállított Világfaluban reggeltől estig minden korosztály számára kínáltak programokat, a Magyarok a nagyvilágban előadóteremben és a nagyszínpadon pedig sorra követték egymást  a színvonalas közéleti előadások, a művészeti bemutatkozások, ének, tánc és irodalom, amely produkciókat gyakran jutalmazott vastapssal a közönség.

Fotó: Kati Kereki

A Találkozások terén, az ország-pavilonokban ismerkedésekre, tartalmas  beszélgetésekre kerülhetett sor Kárpát-medencei,  észak-amerikai, latin-amerikai, európai, ausztráliai, afrikai, ázsiai résztvevők segítségével.  A gyakran zsúfolásig megtelt Világfaluban az odalátogatók  megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, finomságait és italait, megtekinthették a jurta sátrak műsorait. A Találmányok tere, a Gyógyító övezet, a Hungarikumok utcája, a Kézművesek sora és a különféle kiállítók – termékeikkel és szolgáltatásaikkal-várták az érdeklődőket.

Fotó: Kati Kereki

Elismerések átadására is sor került: tizenegyen vették át A Világ Magyarságáért kitüntetést, öten a Tiszteletbeli Magyar címet. A Világtalálkozó részvevői a kárpátaljai rászorult gyermekek részére rendeztek adománygyűjtést, a Vöröskeresztesek önkéntes véradást szerveztek, a rendezvény békeüzenetét és jövő évi meghívóját viszi Ausztráliába Zelei József kerékpáros békenagykövet. A  Magyar Kultúra Lovagrend fafaragó művészei pedig elkészítették Az Összefogás Kapuját, amelyet majd  az Aranyosapátiban található Emlékparkjukban állítanak fel.

Fotó: Kati Kereki

A nagyszabású rendezvénysorozat jó hangulatban, s a nagy hőség ellenére rendben, fegyelmezetten zajlott le, a szervezőbizottságban helyet kapott  52 Világklub, 12 társrendező és  mintegy harminc együttműködő partner jóvoltából. A vasárnapi záró istentiszteleten, a Szilágyi Dezső téri református templomban az egyházi vezetők áldást adtak a Kárpát-medencében és a nagyvilágban szétszóratott magyarság jövőjére, amely – mint hangsúlyozták – csak összefogással képzelhető el, határon innen és határon túl. További fotók az alábbi linken: ITT

Kati Kereki
Palm Springs, Kalifornia

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*