Kiutasították Kanadából a 18 éves magyar csodagyereket

Kiutasították Kanadából a 18 éves magyar csodagyereket, a zongoraművész Bácsi Tamást és testvérét. A fiú számos koncertet adott már, híres embereknek játszott, és tanárai szerint korosztálya egyik legtetetségesebb művésze, mégis haza kellett jönniük. Most azt mondják, megpróbálnak itthon boldogulni, de ha nem megy, akkor megpróbálnak visszamenni Kanadába.

Goodbye, Canada! – ezt írta Facebook-üzenőfalára Bácsi Tamás, ami azt jelentette, hogy a magyar zongorazseninek el kellett hagynia az észak-amerikai országot.

Az utolsó pillanatig reménykedett a Bácsi család, hogy nem kell elhagyniuk Kanadát, a helyi bíróság azonban minden kérelmüket elutasította. Mint arról a Bors beszámolt: négy év tartózkodás után kiutasították Kanadából a 18 éves Bácsi Tamás zongorazsenit és családját, miután két évvel ezelőtt menedékjogot kértek az országban.

A család küzdött a hazaküldés ellen, csütörtökön még tartottak egy utolsó meghallgatást, de nem fogadták el a fellebbezésüket. – Miután minden jogi utat bejártak, szeretnénk, ha tiszteletben tartanák a törvényeinket és elhagynák Kanadát – írta pénteki közleményében Nancy Caron, az állampolgársági és bevándorlási hivatal szóvivője.

Bácsi Tamás óriási tehetségnek számít, Kanadában több zenész is felszólalt a zongorazseni védelmében

A torontói The Star című újság végigkísérte Bácsiék utolsó napját. A család múlt pénteken délelőtt tíz óráig még el sem kezdte a pakolást, annyira bíztak a maradásban, végül mégis kénytelenek voltak dobozokba pakolni eddigi ­éle­tüket. Délután fél négykor kellett jelentkezniük a bevándorlási hivatal repülőtéri irodájában, ahonnan este fél hétkor indult a gépük vissza Magyarországra.

Bácsi maradásáért több zenész is felszólalt, a Királyi Zenekonzervatórium – ahol Bácsi ösztöndíjasként tanult – igazgatója levélben kérlelte a hatóságokat. Hiába. A hivatal előtt van még egy beadvány, hogy humanitárius alapon állandó tartózkodási engedélyt kapjon a család. A kiutasítás után azonban kicsi az esély, hogy ezt megkapják.

Amerikai Hírújság/canadavilaga.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*