Ebéd New Yorkban

Azok az utazók, akiknek az amerikai konyha a hamburgert jelenti, igencsak meglepődnek majd New Yorkban. A város elkápráztatja a legkényesebb ínyenceket is. Egyszerűen mindenféle konyha képviselteti itt magát, a kultúrák találkozásának eredményeképpen időnként meghökkentő kombinációkban (például kínai pizza). Ne tartson senkit sem vissza, ha nem érti az ételek nevét, nem tudja, hol kell elkezdeni enni és fogalma sincs, egyáltalán mi az. A vállalkozó szelleműeket fenséges ízek várják.

 

Néhány gyakorlati tanács. A 15%-os borravaló összegét úgy a legegyszerűbb kiszámolni, ha simán megszorozzuk kettővel az adót. A számlát nem szokás felkerekíteni. Először várjuk meg a visszajárót, aztán hagyjuk az asztalon a borravalót. Amit nem tudunk megenni, nyugodtan csomagoltassuk be, nem fognak csúnyán nézni ránk, ez itt bevett szokás. Hétvégeken a késői, ebéddel összekötött reggeli a brunch. Sok étterem ilyenkor fix áras menükkel csalogatja a kuncsaftokat. Ekkor olyan helyeket is megengedhetünk magunknak, amelyek máskor kissé borsos árúak. Kínai éttermekben hétköznap gyakoriak a déli menük, amikor egy második fogás áráért levest és körítést is kapunk. Ugyancsak jó üzlet a “breakfast special”, azaz a jó kiadós amerikai reggeli, pirítóssal, tojással, sült krumplival, szalonnával, kávéval. A kulináris mennyországban élő new yorkiak még a szimpla tükörtojást is háromféle módon készítik. Ha a pincér kérdezi, jó, ha egyből tudjuk mondani, hogyan kérjük: “sunny side up” (csak az egyik felén sütve), “over” (mindkét felén sütve), vagy “over easy” (az egyik felén csak gyengén sütve). A kávét nem röviden, hanem nagyon hígítva isszák és szinte állandóan.

Az irodákban szinte nem látni alkalmazottat kávésbögre nélkül, mintha a bögre hozzájuk lenne nőve. A “regular” a tejjel higított hosszúkávé, a “black” pedig a sima feketekávé. A legtöbb étteremben a kávét ingyen utántöltik, így annyit ihatunk, amennyit a vérnyomásunk elbír. Az üdítőket rengeteg jéggel isszák. A sör alkoholtartalma – illetve annak hiánya – már-már legendás. Az íze sem hagy mély nyomokat az emberben, bár olyan hidegen szolgálják fel, hogy úgysem érezni. Sok étterem nem rendelkezik szeszesital árusítására szóló engedéllyel. Ezek kirakatában gyakran látjuk a BYOB rövidítést (“bring your own bottle”). Ezekre a helyekre nyugodtan besétálhatunk máshol vásárolt szeszesitalokkal, a pincérek adnak nyitót és poharakat. Alkoholt egyébként csak speciális “liquor store”-okban vásárolhatunk, a supermarketekben csak sört árulnak. A bárokban természetesen van alkohol, minden mennyiségben. Kérhetjük jéggel (“on the rocks”) vagy anélkül (“straight up”). Természetesen csak 21 év felett.

A hasukat szeretők feltétlenül szerezzék be az évente megjelenő Zagat étteremkalauzt. A new yorkiak köztudottan imádnak enni és rendkívül komolyan veszik az étkezést. Órákig tudnak beszélgetni éttermekről, konyhákról. Bibliájuk a Zagat, ami egy össznépi értékelő-munka gyümölcse. A több száz étteremről önkéntes szavazók, értékelők ezrei írják meg a véleményüket. Csak néhány kiragadott példa: az 50 leglátogatottabb étterem, a legjobb görög, olasz, kínai, japán, mexikói, stb. éttermek, a legjobb helyek híres emberekkel találkozni, randevúzni, csendesen beszélgetni, a legjobb dekoráció, kilátás, kerthelység, kandalló.. mi kell még?

Kísérletet sem teszek egy rendes étteremlista összeállítására, lehetetlen vállalkozás lenne. Szerintem úgyis azok a legjobbak, amiket mi magunk fedezünk fel. De kezdetnek itt vannak az én kedvenceim:

Carnegie Delicatessen
854 7th Avenue (55th Street), 757-2245
A kötelező megkóstolnivalók listáján előkelő helyen szerepel az itteni sajttorta (“cheesecake”). Vigyázat: könnyen függőségi helyzet alakulhat ki. A rajongók számára a torta receptje is fent van a honlapjukon.

Second Avenue Deli
162 E33rd Street (Lexinton és Third Avenue között), 689-9000
1954-ben alapított, tősgyökeres New York deli. Ahogy a neve is mutatja, eredetileg a második sugárúton székelt, de 2007 decemberében elköltözött onnan. Két személynek is gondot okozó hatalmas szendvicsek és városszerte a durvaságukról ismert pincérek – ahogy az egy igazi delinél lenni szokott. Mielőtt sorra kerülünk, vegyünk nagy lélegzetet, mert villámgyorsan kell majd válaszolni a pincérek kérdéseire. Milyen kenyérbe kérjük a szendvicset (fehér, barna, rozs, francia, stb.), mit kérünk bele (saláta, majonéz, stb.). Ezeken a dolgokon nem lehet ott eltűnődni. A szendvicsek tartalmának és méretének csak a fantáziánk szab határt.

Zabar’s
2245 Broadway (W. 80th Street), 787-2000
Észvesztő kínálat sajtokból, felvágottakból, halakból, teákból, kávékból és mindenféle finomságokból. Az emeleten pedig konyhai felszerelések, jóval a megszokott alatti árszínvonalon, hogy mindezt elkészíthessük, megfőzhessük otthon. Ha nem akarunk venni semmit, akkor is muszáj megnézni a földi javak eme elképesztő tárházát.

Ess a Bagel
831 3rd Avenue (50th Street)
Nem igazi New York egy bageles reggeli nélkül. Én soha, de soha nem hagyom ki. Ez a karikaformájú péksütemény tipikus new yorki intézmény. És ha már bagel, az bizony itt a legjobb. A kis üzletbe belépve már az illat is bódító, hát még az ízek. Többféle bagel kapható: sima, hagymás, mákos, tojásos, mazsolás, stb., ezeket simán vagy különféle krémsajtokkal lehet enni. A kedvencem a hagymás bagel diós-mazsolás krémsajttal. Reggel egy amerikai hosszú kávé és két nagy bagel elég kezdő energiát ad az egész napos városnézéshez.

Rengeteg olyan élelmiszerbolt van a városban, ahol isteni reggeliket lehet enni és hatalmas a szendvicsválaszték is. Az egyik kedvencem nagyon közel van a Times Square-hez:

Majestic Deli
200 W. 50th Street (7. Avenue), 581-8249
Egy másik állandó program – minden new yorki látogatás során eszek itt egy “french toast” (bundáskenyér) reggelit, amit New Yorkban juharsziruppal szolgálnak fel.

Megu
62 Thomas St. (Church sarokhoz közel), 964-7777
A legjobb japán étterem, ahol eddig voltam (Japánon kívül). Óriási jég Buddha mellett ücsörögve elképesztően finom ételek, csodálatos tálalásban. Két főre pár előétel, egy-egy főétel, desszert és pohár bor 200 dollár körül.

Nobu
105 Hudson Street (Franklin street-hez közel), 219-0500
A sashimi-saláta a hideg előételek között valami észbontóan finom. Két főre egy-egy hideg előétel, egy-egy meleg előétel és egy hatdarabos sushi-válogatás 110 dollár volt, alkohol és desszert nélkül. Nem olcsó, de életre szóló élmény.

Odessa
119 Avenue A (7th Street és St. Marks Place között), 473-8916
Neonlámpák, műanyag székek, hangos és büdös, azaz nem egy igazán romantikus vacsorázó hely. De olcsó és finom, igazi házi ukrán konyha.

Ghion
668 Amsterdam Avenue (92nd és 93rd Street között), 875-8722
Ha valaki gyerekkora óta arról ábrándozik, milyen jó is lenne evőeszköz nélkül enni, itt megteheti. Egy etióp étteremben udvariatlanság a kés és villa használata. Az ételek egyébként nagyon érdekesek, finomak és aránylag megfizethetőek.

Meskerem
468 West 47th Street, 664-0520
Remek etióp étterem, a legjobb ebédidőben menni (hétköznap 11.30-3.30 között), amikor igencsak baráti áron kóstolhatjuk meg a különlegesen fűszerezett étkeket. A Sohoban is található egy üzletük, 124 MacDougal Street, 777-8111.

Dojo
24 St. Marks Place (2nd és 3rd Avenue között), 674-9821
14 W. 4th Street (Broadway és Mercer Street között), 505-8934
A diákok körében az egyik legnépszerűbb étterem, és jogosan. Finom, nagy adagok, baráti árak. Megkóstolandó a francia hagymaleves.

Veniero’s
342 E. 11th Street, 674-4415
Vajon miért állnak órákig sorba a new yorkiak egy süteményes boltban, amikor több száz közül választhatnának? Ha valaki eljön és megkóstolja az itteni sütiket, megérti.

Ben & Jerry’s
151 W34th Street; 41 3rd Avenue; Rockefeller Center
Nemcsak a legjobb fagyi, de az egyik legjópofább cég is. Az 1987. október 19-i tőzsdekrach napján, pár órával az árfolyamok drasztikus zuhanása után már a Wall Streeten állt kis fagylaltos autójuk, amelyről ingyen osztogatták az alkalomra kreált új fagylaltjukat a búskomor brókereknek. Az új íz neve: Ilyen az élet.

5 Avenue Chocolatiere
693 3rd Avenue
Kézzel készített remekművek… a nevével ellentétben nem az 5., hanem a 3. sugárúton. Vannak tökéletes kis truffle kockák, valamint csokiból formázott szív, motor, virágcsokor, maci, telefon, teherautó, állatkák, NY emlékek, minden.

Manhattan is a narrow island off the coast of New Jersey devoted to the pursuit of lunch.
(Raymond Sokolov) (travellina)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*