Szombaton látogatható lesz a gernyeszegi Teleki-kastély

Kinyitja kapuját a látogatók előtt szombaton a Maros megyei Gernyeszegen álló Teleki-kastély. Teleki Kálmán, a kastély egyik tulajdonosa elmondta, a Teleki-kastély nyílt napjának az ötlete marosvásárhelyi fiataloktól származik, akik tavaly az erdélyi webkastély vetélkedőn az Udvarmester elnevezésű csapat tagjaiként a gernyeszegi Teleki-kastély bemutatására vállalkoztak, és megnyerték a vetélkedőt.

Már az elmúlt év novemberében tartottak nyílt napot a kastélyban. Az akkori – nem túl kedvező – időjárási viszonyok között csak mintegy ötszázan látogatták meg az impozáns épületet. Ennél most több látogatóra számítanak. Amint az erdélyi magyar lapok korábban közölték, szombaton reggel 10-től este 8-ig lesz nyitva az épület a látogatók előtt, akiket majd idegenvezető segít a tájékozódásban.

A látogatók nem csupán a 18. század végén épült, barokk hangulatot idéző épületet nézhetik meg, hanem az épületben berendezett kiállítások útján a kastélyépítés részleteivel és a kultúrában, politikában, tudományban kiemelkedő Teleki család történetével is megismerkedhetnek.

Teleki Kálmán az MTI-nek elmondta, a Teleki család tagjai is részt vesznek a kastély bemutatásában. A szervezők a gyerekeknek is hasznos foglalkozásokat ígérnek. A kisebbeknek múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak, a nagyobb gyermekeket pedig a témához kapcsolódó dokumentum- és játékfilmekkel várják.

Az államosítás előtti tulajdonos leszármazottainak 2006-ban szolgáltatták vissza a Marosvásárhelytől 18 kilométerre északra fekvő gernyeszegi kastélyt, amelyből tavaly augusztusban költözött ki a tuberkulózis miatt veszélyeztetett gyermekek otthona. Erdély egyik legszebb kastélya jó állapotban maradt meg. Az örökösök még nem döntötték el, hogy milyen rendeltetést szánnak a közel hatvantermes kastélynak.

Amerikai Hírújság / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*