Elfogadták a magyar termék rendeletet

A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar termék rendeletet  – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési  miniszter.

A miniszter a rendelet lényegét összefoglalva közölte: az a magyar termék, amely 100 százalékban magyar alapanyagból készül, azt Magyarországon dolgozzák fel és csomagolják. Fazekas Sándor jelezte: a szóban forgó rendelet a fogyasztók számára nyújt  ismereteket a megvásárolandó termékekről, így tájékoztatja őket, hogy milyen árut  vesznek meg. Hozzátette: a rendelet a magyar termék megjelölésen kívül tartalmaz még átmeneti kategóriákat is.  Azokat a termékeket, amelyek magyar, de külföldi alapanyagot is tartalmaznak, ám Magyarországon gyártják azokat, hazai termék kategóriába sorolják. Ilyen például a hurka, amelyben a rizs nagy valószínűséggel külföldről származik – magyarázta a miniszter.

Emellett példaként hozta a különféle csokoládékészítményeket – többek között a marcipánt – amelyeket Magyarországon készítenek de külföldi alapanyagból. Ezeket az árukat a hazai feldolgozású termék kategóriába sorolja a rendelet. A miniszter megjegyezte: a rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az Európai Unióval, de a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja az, hogy rendelet megalkotásával olyan szabályozás jött létre, amely nem ütközik az unió jogrendjébe és a nemzetközi szerződésekbe.

Fazekas Sándor beszélt még az új földtörvény tervezetéről is, amelyet július 12-én terjesztett az Országgyűlés elé. Megismételte: a törvény elfogadását követően Magyarországon földet csak földműves vásárolhat, az, aki élethivatásszerűen a földből él. A készülő új törvény célja egyértelműen a családi gazdaságok, azaz a középbirtokok megerősítése Magyarországon. Továbbá az, hogy a spekulánsok földszerzési lehetőségét teljes mértékben kizárja a jövőben.

Amerikai Hírújság / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*