A Mol újabb kutatási részesedést vásárolt Kazahsztánban

A Mol adásvételi szerződést írt alá a kazahsztáni Észak-Karpovszkij blokk 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról.

A Mol csütörtöki, a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleménye szerint a blokk területén korábban kiterjedt szeizmikus mérések voltak, és “a működő szénhidrogénrendszer jelenlétét a korábbi fúrásokból származó jelentős mennyiségű információ támasztja alá”. A Mol a JSC Kazmunaigas Exploration and Production vállalattal (KMG EP) állapodott meg a JSC Karpovskiy Severniy projektvállalat részvényei csaknem felének megvásárlásáról. Ez a cég az Észak-Karpovszkij kutatási licenc tulajdonosa Kazahsztánban.

Az 1670 négyzetkilométer kiterjedésű Észak-Karpovszkij blokk Uralszktól körülbelül 40 kilométerre északnyugatra található,  a Mol által üzemeltetett Fedorovszkij blokk, illetve más sikeres szénhidrogén-felfedezések közelében, a Kaszpi-medence északi szegélyén. A várható kitermelhető készlet nagysága 240 millió hordó olajegyenértéknek felel meg. A MOL várakozásai szerint lehetőség adódik a működési szinergiák kihasználására a szomszédos Fedorovszkij blokkal, amelyben a MOL 27,5 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A MOL által vezetett konzorcium 2008-ban itt jelentős gáz-kondenzátum mezőt fedezett fel. A KMG EP a kazah nemzeti olajvállalat, a JSC Kazmunaigas leányvállalata. A vállalat részvényeit a Kazahsztáni Értéktőzsdén, a GDR-jait a Londoni Értéktőzsdén jegyzik. A KMG EP a MOL konzorciumi partnere a Fedorovszkij blokkban is.

A tranzakcióhoz szükséges a Kazah Köztársaság Olaj- és Gázipari Minisztérium jóváhagyása, az állam elővásárlási jogáról történő lemondása, továbbá a kazah és az EU gazdasági versenyhivatalok engedélye.

Amerikai Hírújság / MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*