Nem ír többet Gabriel García Márquez

Időskori elbutulásban szenved Gabriel García Márquez, és már nem várhatók tőle további művek. A 85 éves Nobel-díjas kolumbiai író szellemi leépüléséről öccse, Jaime García Márquez számolt be egy hétvégi konferencián.

A testvér szerint a családban mindenki időskori demenciában szenved, már neki magának is vannak kisebb emlékezetproblémái, híres bátyjánál azonban egészen komolyak a tünetek. Elmondása szerint Latin-Amerika leghíresebb írójánál az emlékezetkihagyás tünetei először 1999-ben jelentkeztek, azután, hogy nyirokcsomórákban megbetegedett, és a tünetek a kemoterápia hatására súlyosbodtak.

A kolumbiai és a mexikói sajtó beszámolói szerint Jaime Márquez cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az író halálán volna, és már beszélni sem tudna. Azt állította, hogy az emlékezetvesztéstől eltekintve bátyja egészségi állapota kielégítő. Arra a kérdésre azonban, hogy várhatók-e újabb művek az 1982-es irodalmi Nobel-díj birtokosától, határozott nemmel válaszolt.
Mint elmondta, naponta felhívja a bátyját, hogy felfrissítse az emlékezetét. Míg Jaime Kolumbiában él, Gabriel Márquez már 1961 óta Mexikóvárosban lakik feleségével, Mercedesszel. 85. születésnapját márciusban ünnepelte író és művész barátai társaságában. Ennek apropóján jelent meg a Száz év magány e-könyvként. (Ez a regény az író legsikeresebb műve, több mint 30 millió példányt adtak el belőle.) Gyakran a mágikus realizmus leghíresebb írójának nevezik, és írásainak nagy része erősen kötődik is ehhez a stílushoz, de túl változatosak ahhoz, hogy művei összességükben könnyen beskatulyázhatóak legyenek.2002-ben adta ki önéletrajzi könyvét, a Vivir para contarla, egy háromkötetesre tervezett mű első részét. Ez magyarul Azért élek, hogy elmeséljem az életemet címmel 2003-ban aMagvető Könyvkiadónál jelent meg, Székács Vera fordításában. García Márquez híres Fidel Castróhoz kötődő barátságáról, és arról, hogy – különösen az 1960-as, 1970-es években – többször biztosított együttérzésről néhány latin-amerikai lázadó csoportot. Ezenkívül erős kritikával illeti a kolumbiai kormányzatot, de nem támogatta nyilvánosan a hazájában működő gerillacsoportokat.

Az író egészségi állapotát illetően már hosszabb ideje folynak a találgatások, ugyanis Márquez már évek óta nem publikált. Legutóbbi könyve, a 2004-ben megjelent Bánatos kurváim emlékezete című kötet megjelenése óta nem ragadott tollat, és a nyilvánosság előtt is csak ritkán jelenik meg.
Amerikai Hírújság/Forrás: litera.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*