Hobo: “Valami megérkezett az üres életembe”

Foto: hobo.hu

Foto: hobo.hu

Ötven évvel ezelőtt ezen a napon a londoni Marquees klubban adta első koncertjét a mára legendássá vált Rolling Stones. Az évfordulóra időzítette az együttes legújabb, páratlan fotóritkaságokat tartalmazó fotóalbumát, amely Magyarországon a Showtime Budapest gondozásában jelent meg. A kötetről és a Stoneshoz fűződő élményeiről Földes László Hobó előadóművész beszélt.

Foto: hobo.hu
Foto: hobo.hu

Nekem 65 könyvem van az együttesről, és örömömre a mostani kiadványban több száz, eddig ismeretlen képet találtam Mick Jaggerékről – mondta a Rolling Stones fennállásának ötvenedik évfordulójára kiadott fotóalbumról Földes László Hobo. Az előadóművész kiemelte: tetszik neki, hogy személyes hangú kommentárok színesítik a könyvet, nem manipulálták a kiadók.

Hobo 1964-ben, egy novemberi éjszakán, katonasága alatt hallott először a Rolling Stonesról. “Az őrtoronyban hallottam Little red rooster című számot. Nem tudtam, mi az a blues, azt hittem, a jazz egyik ága, sosem hallottam még a Rolling Stones ról, mégis úgy éreztem, hogy valami megérkezett az üres életembe” – emlékezett vissza.

A zenész felidézte, hogy nehezen tudott hozzájutni a lemezekhez, főleg magnószalagon szerezte be a Stones zenéjét, majd ahogy a szövegeket is megismerte, tovább mélyült a rajongás.

A Kex együttesben, majd a Lepkék, virágok nevű bandában is énekelte a Stones számait Hobo, aki 1976-ban Zágrábban élőben is látta az együttest. Ekkora elhatároztam, hogy csinálok egy zenekart, azért, hogy a Rolling számait játszhassam saját szórakozásomra – mondta a Hobo Blues Band alakulásáról.

Földes László 1982-ben könyvet írt a Stonesról, mint mondja, hálája jeléül, hiszen sokat köszönhet az együttesnek, majd az 1990-es években is kiadott egy lemezt, magyarra lefordított dalokból.

A Rolling Stones jubileuma a Művészetek völgyében is téma lesz. Hobo Sebők Jánossal beszélget az együttesről minden délután, és az egyik koncerten is az 50 éves zenekar számait fogják előadni.

Amerikai-Magyar Hírújság

A hanganyag az Infórádió oldalán található

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*