Lángvirágot szórt Stonehenge

Lángvirágot szóró több mint ötszáz cseréppel, negyven fáklyával és tűzlámpásokkal díszítették fel az angliai Stonehenge-t a közeledő londoni nyári olimpia alkalmából.

A Fire Garden, azaz Tűzkert elnevezésű kezdeményezés révén a világörökségi helyszín igazi “fénylő mesebirodalommá” változik sötétedéskor. A látogatók három egymást követő estén élvezhetik a francia Compagnie Carabosse nevű művészcsoport alkotását. A kedden indult projekt a londoni nyári olimpiához kapcsolódó nagyszabású kulturális seregszemle, a London 2012 Fesztivál része.

A Salisbury-i Nemzetközi Művészeti Fesztivál keretében megszületett alkotás rejtélyes tűzszerkezetek, mechanikus bábuk és gyertyazuhatagok találkozásának eredménye. Az Európa-szerte már megannyi installációt megálmodó művészcsapat szerint a látogatók koncentrikus lángkörök és hatalmas tűzlabdák között bolyongva fedezhetik fel az új színekben ragyogó őskori építményt.
 A fesztivál igazgatója, Maria Bota elmondta, a művészek pénteken láttak neki a Stonehenge lángba borításának. Az alkotást kifejezetten a kőóriásokra szabták: figyelembe vették a szerkezet alakját, kiterjedését, a kövekre vetülő árnyékokat és a hely egész szellemét.
– A Stonehenge évezredeken keresztül az ünneplés központja volt, így tökéletesen érthető, hogy a mostani nagyszabású kulturális kavalkádban is jelentős szerepet játszik – mutatott rá Simon Thurley, az English Heritage örökségvédelmi szervezet elnöke.
Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*