Az amerikai őslakosok nyomában

Észak-Amerika talán legrégebbi őslakosai voltak azok a kevéssé ismert emberek, akik az egyik oregoni barlangban talált szokatlan kidolgozású kő dárdahegyet készíthették – közölték amerikai és dán kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.

Az eredmény új információkkal egészíti ki azt a régóta zajló vitát, amely arról szól, hogy kik népesítették be elsőként Észak-Amerikát, és kik alapították meg az amerikai őslakos kultúrát. Az Oregon állambeli Paisley-barlangból előkerült kőeszközök és emberi ürülék elemzése azt mutatja, hogy mintegy 13200 éve éltek ott emberek, körülbelül ugyanakkor vagy még korábban, mint az úgynevezett Clovis-emberek, akikről úgy tudni, hogy elsőként érkeztek a kontinensre.
A legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján Clovis-embereknek nevezett csoport tagjai elsőként érkeztek Szibériából az Ázsiát Amerikával akkor még összekötő Bering-földnyelven keresztül Alaszkába a jégkorszak végén. A drasztikusan eltérő módon készült fegyver felfedezése azonban kétségeket ébreszt azzal az elmélettel szemben, hogy egyetlen csoport népesítette be a vidéket, sőt újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a Clovis-emberek nem voltak egyedül. – A két megközelítés, ahogyan a hajító eszközök készültek, valóban nagyon eltérő – hangsúlyozta Loren Davis, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A kutató szerint az, hogy kétféle módon készült dárdahegyek kerültek elő, arra utal, hogy a Clovis-emberek nem egyedüli népcsoportként érkeztek Amerikába.
Kutatók úgy vélik, az ötlet, hogy a hajítódárda végére szánt éles kőhegy nyélben végződjön a könnyebb összeszerelés érdekében, évezredekkel korábbról, Ázsiából ered. Az Egyesült Államok északnyugati részén, Oregon államban fellelt módszer azonban eltér a megszokottól.
– Ez egy olyan technika, melyet vélhetően Észak-Amerikában fejlesztettek ki, és birtokunkban van egy teljes összeállítás, amelyet a nyugati nyeles tradícióhoz tartozóként azonosítunk – magyarázta Dennis Jenkins kutatásvezető, az Oregoni Egyetem munkatársa. Hasonló stílusban készült dárdahegyeket találtak Idahóban és Nevadában is.
Az Oregonban felfedezett dárdahegyek körülbelül egyidősek a Clovis dárdahegyekkel, de nyeles részük kidolgozása, ahol a dárdanyélhez rögzítették őket, más. Mindez arra utal, hogy két különböző kultúra létezhetett egyidejűleg Észak-Amerika területén. Jenkins szerint elképzelhető, hogy a felfedezők, akik Szibériából Alaszkába érkeztek, két csoportra váltak szét. Az egyik csoport az amerikai nyugaton folytatta útját, míg a másik keletre tartott, majd végül újra egyesültek. A Paisley-barlangban először az 1930-as években Luther Cressman, az Oregoni Egyetem régésze bukkant rá a valaha volt kultúrák nyomaira.
Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*