Tanácskozás a Népesedési Világnap alkalmából

Az ENSZ 1990-ben azért július 11-ét javasolta népesedési világnapnak, mert 1987-ben ezen a napon érte el a föld lakosságának létszáma az ötmilliárdot. Azóta már megszületett a hatmilliárdodik ember is, a demográfusok számításai szerint 1999. október 12-én.  A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. A túlterhelés miatt fogynak létalapjaink: az erdők, a talajok, a víz, az élővilág, megbolondul a klíma, stb. A Föld túlnépesedési problémája azért áll fent, mert annak ellenére, hogy a halálozási és születési ráták az egész világon csökkennek és a családok átlagos mérete egyre kisebb, az első népességrobbanás nagyon gyorsan megy végbe.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt . a Magyarság Háza és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös rendezvényt tart a Népesedési Világnap alkalmából, mely konferenciát Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár 2012. július 11-én (szerdán) 10.00 órakor nyitja meg a Magyarság Házában.

A rendezvény programjának keretében felszólal mások mellett:  Kocsis Károly a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének igazgatója, A Kárpát-medencei magyarság etnikai térszerkezetének változásai Mohácstól  napjainkig.

Vukovich Gabriella  a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, a Népesedési folyamatok a világban, Európában és Magyarországon címmel.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*