Közösség épül az olcsóbb utazásért

Ismét emelkedik a benzin ára, most éppen 8 Forinttal literenként, ilyenkor a legtöbbünknek egyre égetőbbé válik, hogy alternatív utazási formákat találjunk. Pedig, a magas üzemanyag árak ellenére is van lehetőség olcsóbban utazni. A rendszer mától az amerikai hírújság oldaláról is használható, kényelmes, olcsó utazási lehetőséget biztosítva olvasóinknak.

Nagy választék nincs:  irány a tömegközlekedés, ami ár szempontjából gyakran még vetekszik is a benzinnel. Szerkesztőségünk egy ennél sokkal praktikusabb és olcsóbb megoldást talált az Egyesült Államokból már ismert rendszert, ami jelenleg az egyik legkeresettebb utazási formává vált Magyarországon, az interneten szervezett telekocsi utazást, mely újabb formája a közösségépítésnek is.

Az Oszkár (Online Személyfuvar Közvetítő Rendszer) internetes oldalát. Az ingyenes szolgáltatást 2007 novemberében indította el a Budapesti Műszaki egyetem két hallgatója, Gyürüs Máté és Prácser Attila. Az általuk kitalált és megvalósított rendszer lényege egyszerű: kihasználni a férőhelyeket a kocsiban, és ennek megfelelően osztozni a benzinszámlán. Az ötlet nem csak pénztárcakímélő és praktikus, de még időben is jobban megérheti. Az interneten leszervezett telekocsis utazás akár feleannyiba is kerülhet pl. Debrecenből- Budapestre, mint tömegközlekedéssel. Oldaluk célja az útitárskeresés megkönnyítése, az utazás kényelmének növelése, költségsökkentés, és végül de nem utolsó sorban a környezetvédelem.

Utána jártunk és kipróbáltuk egy Budapest-Balatoni útvonalon, tekintettel a hétvégi kánikulákra, mivel egyébként is ilyenkor nagyon sokan utaznak le a Balatonhoz.  Elsőként vonattal szerettünk volna eljutni Budapestről-Fonyódra és vissza: Magyarországon sajnos nem említhető sok pozitívum a vasút mellett, pedig elvileg ez kellene legyen a legolcsóbb közlekedési eszköz, de sok választásunk nincs, így hát irány a Déli-pályaudvar.

Megpróbáltunk egy viszonylag kor reggeli időpontot keresni indulásunkhoz, tekintettel a forróságra, így reggel 07.00-i indulási időpontot néztünk,melyhez két alternatívát kaptunk. 07.11-kor induló gyorsvonat melynek várható érkezési ideje Fonyódra 9.52.  Vonattal az utazási költség oda-vissza és a menetidő 1 főre:  6,420 Ft – menetidő: 5.14 perc  Telekocsival:  3,000 Ft – menetidő: 3.30 perc.

A hirdetésekben mindig a szabad helyek aktuális száma látható, így senki sem maradhat hoppon. Autós hirdetéseknél megadható, hogy csak ismerős foglalhat helyet, ellenkező esetben a nem kívánatos jelentkező eltávolítható a “járatról”. Vállalható részút és rendszeres út is. Ha Budapestről indulnál és fuvart keresel, már Horvátországba, Olaszországban és Ausztriába (Velence, Klagenfurt, Padova, Maribor, Verona) is találsz lehetőségeket mely ajánlatokat  itt találod. Az oldalt fejlesztő két BME hallgató az alternatívák ajánlására is ügyelt, így ha az adott időpontra és útvonalra nincs ajánlat, akkor egy kattintással elérhetőek a paramétereknek megfelelő MÁV és Volán menetrendek. Ha felmerültek benned kérdések, itt mindenre választ kapsz a rendszerrel kapcsolatban.

Amerikai Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.