Hétvégi Magyar Iskolák Világtalálkozója

Kulcsfontosságú a magyarság szempontjából az a feladat, amit a hétvégi iskolák tanítói világszerte vállalnak – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn a Balassi Intézetben, a Hétvégi Magyar Iskolák Világtalálkozójának megnyitóján.

Magyarnak lenni nemcsak a nyelv elsajátítását jelenti, hanem lépést kell tartani a nyelv fejlődésével, változásaival is – fogalmazott Navracsics Tibor, hozzátéve: fontos, hogy ismerjük azokat a „kódokat”, amelyek magyarrá tesznek bennünket. Hiszen ha például március 15-én kokárdát hordunk, akik ismerik ezt a szimbólumot, tudják: magyarokról van szó.

Navracsics Tibor (fotó: Horváth Ernő)

A miniszter azt mondta: ma már számos területen fennáll a nyelvvesztés veszélye, ezért is van hatalmas jelentősége a hétvégi iskoláknak. Ezek az intézmények segítenek abban, hogy a nem Magyarországon élő magyarok újra megtanulják, gyakorolják a magyar nyelvet – fűzte hozzá.

A Magyarországon élő magyaroknak is megvan a kötelezettségük: vonzóvá, sikeressé és széppé tenni hazánkat és a magyar nemzetet – nyomatékosította Navracsics Tibor. Így könnyebb lehet a hétvégi iskolák hallgatóiban fenntartani az érdeklődést, meg- és újratanítani a magyar nyelvet, a magyar szellemi attribútum minden szegmensével együtt.

Navracsics Tibor (fotó: Horváth Ernő)
A Balassi Intézet évek óta működtet olyan szakmai projekteket, amelyek a külhoni magyarság identitásának megőrzését, a határon túli formális és informális oktatás fejlesztését kívánják elősegíteni. Az intézet segíti a kinti közösségépítést, a helyszínen létrehozza a külhoni magyar iskolák tanárainak csoportját és hálózatát, így kapcsolva össze a hazai és a külhoni kollégákat a további szakmai kapcsolatok megerősítése céljából. A nyelvoktatási kérdések szorosan összefonódnak a magyarságismereti programokkal. A találkozóra 4 kontinensről mintegy 100 magyartanár érkezik, a legkülönbözőbb országokból.
Amerikai Hírújság/kormany.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*