Az édes magyar szarvasgomba

A terfézia magában hordozza szarvasgombafélék átható illatát, de tízszer édesebb a cukornál. A magyar termés – ami gyakorlatilag egybeesik a világ termésével – évente legfeljebb 500 kilogramm, de rosszabb években a 200 is csak szűken van meg. A terfézia kizárólag nagy, összefüggő homoki akácosban terem, ebből pedig a legnagyobbak az alfö9ldön találhatók.

Valószínűleg a világ legkülönösebb gombája a terfézia. A szarvasgombák átható illatát hordozó, gyakorlatilag csak Magyarországon termő szarvasgombaféle ugyanis édes. Nem is kicsit, mérések szerint ugyanis a terfézia tízszer édesebb a cukornál. A legjobb években is legfeljebb 500 kilogramm terem belőle a világon – ami szinte teljes egészében Magyarországot jelenti! A terfézia ugyanis kizárólag homoki akácosokban terem, ez a klasszikus élőhely pedig nagy területen mára kizárólag a magyar Alföldön található meg. Nem volt ez mindig így, hajdan Tunéziából szállították a terféziát a római polgárok konyhájára, ám az ottani élőhelyeket a fakitermelés és az elsivatagosodás tönkretette.

A terfézia augusztustól októberig terem, de nagyon érzékeny az időjárásra. Ennek függvényében évente 200-500 kilogramm terem belőle Magyarországon. Maga a növény fiatalon sajtkeménységű, fehéres, okkeres színű, idősebb korban puha, rózsásbarna. Közvetlenül a föld alatt terem, de a termőtest sokszor megrepeszti a talajt és kissé kibújik a felszínre. Ma már a legtöbb szarvasgombavadász kutyával dolgozik, de régen, amikor disznókkal keresték a drága kincset, a terfézia még ritkább falatnak bizonyult, a disznók ugyanis valamilyen titokzatos ok miatt nem szeretik, így nem is nagyon találták meg, szedésére csak szakosod kutyás gyűjtők vállalkoztak.

Gasztronómiai értelemben a terfézia különlegességét az adja, hogy édes, ami egyedülálló a szarvasgombák körében. Miközben magában hordozza a szarvasgombafélék erős illat- és aromaanyagát, a terfézia akár tízszer édesebb lehet a cukornál. Sokáig a gasztronómiában is jobbára csak desszertek ízesítésére használták, ám napjainkban egyre többen kísérleteznek vele levesekben, főételekben. Édessége és különlegesen erős íze miatt a terfézia speciális bánásmódot igényel, de a többi szarvasgombáénál puhább állaga is megköveteli a figyelmet a felhasználó részéről.

Magyarországon két nagy termelő és feldolgozó cég foglakozik a terféziával, az Aranyszarvas Kft. és a Terfézia Kft. Előbbi a magyar szarvasgomba felvásárlás és feldolgozás legnagyobb vállalkozása, utóbbi kizárólag terféziával és annak feldolgozásával foglakozik, az édes szarvasgombát különleges minőségű pralinék gyártására használja.

gazdasag.hu üzleti hírügynökség/Máté Dániel

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*