Az amerikai nagykövet is részt vett a felvonuláson

Fotó: origo.hu

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, valamint a budapesti amerikai nagykövetség több munkatársa is részt vett a szombati Budapest Pride felvonuláson, hogy a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által meghirdetett, a kisebbségi és emberi jogok érvényesülését segítő kezdeményezés részeként támogassák a magyarországi LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű)közösséget. 

Az amerikai nagykövet júniusban az emberi jogok érvényesüléséért és a diszkrimináció ellen folytatott tevékenységéért Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki a Háttér Társaság a Melegekért civil szervezetet.

MTI-fotó: Kollányi Péter

A diplomata azon az eseményen elmondta, Barack Obama amerikai elnök júniust a meleg büszkeség hónapjának nyilvánította, hogy felhívják a figyelmet az LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) közösség helyzetére. Ennek jegyében adta át a nagykövet az oklevelet egy olyan szervezetnek, amely – mint fogalmazott – sokat tesz ezért a közösségért. Kifejtette: a Háttér Társaság a Melegekért az egyik legrégebbi szervezete a magyar LMBT-közösségnek, igyekszik más egyesületeket is támogatni, valamint segíti a vidéki szervezetek alakulását és fejlődését.

A budapesti amerikai nagykövetség közleményében felidézte azt is, hogy a külképviselet 15 más budapesti nagykövetséggel együtt támogatta az LMBT-közösséget az EuroGames, valamint a Pride Kulturális és Filmfesztivál megrendezésében.

Fotó: origo.hu

Hozzátették: az amerikai nagykövetség a jövőben is tartja és keresi a kapcsolatot az LMBT-közösséggel, és bevonja azt a civil társadalomnak nyújtott képzéseibe. Korábban az MTI tudósítói beszámoltak arról, hogy egy időre Eleni Tsakopoulos Kounalakis is csatlakozott a Budapest Pride felvonuláshoz. A menet az Andrássy úton a Kodály köröndnél haladt, amikor a testőrökkel körülvett diplomata megjelent és beállt a felvezető kamion mögé. A nagykövet, aki feltehetően a szervezőktől kapott egy kisebb szivárványszínű zászlót, mosolyogva fényképezkedett a felvonulás résztvevőivel, majd egészen az Izabella utcáig együtt sétált a tömeggel, itt beszállt a rá várakozó autóba.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*