Parlamenti választásokat tartanak Líbiában

Líbiában megkezdődött szombaton a parlamenti választás, amelyen az észak-afrikai ország ideiglenes törvényhozó szervét, az Általános Nemzeti Kongresszust választják meg.A megválasztandó parlament fogja kidolgozni az ország új alkotmányát Moammer Kadhafi tavaly véget ért 42 évi önkényuralma után, és kinevez egy kabinetet a jelenlegi önjelölt ideiglenes kormány, az Átmeneti Nemzeti Tanács helyett. Az új parlament miniszterelnököt is választ.A választásokon 2,8 millió líbiai állampolgár vesz részt. A megválasztandó 200 képviselő közül 120 egyéni mandátummal, 80 pedig pártlistákról kerül be a törvényhozásba. A képviselői helyekért 3700 jelölt verseng, köztük 585 nő.

A választások esélyesei a törzsi klánok képviselői és a Kadhafi-rezsim megbuktatása után az illegalitásból előjött iszlamista muzulmán testvérek, akik az Igazságosság és Alkotás Pártjában egyesültek.

A választásokra a nemzetközi szervezetek, köztük az Arab Liga, az Európai Unió és az Afrikai Unió is megfigyelőket küldött, de ez aligha lesz képes szavatolni a választások tisztességes és demokratikus jellegét, különösen az instabil régiókban.

Amerikai-Magyar Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*