Közzéteszik Hemingway befejező műveit

Ernest Hemingway 47 befejezést írt A búcsú a fegyverektől című mesterművéhez, most az író örököseinek köszönhetően mindegyiket megismerhetik az olvasók.

A Nobel-díjas szerző 1929-ben írta félig-meddig életrajzinak tartott könyvét, amely az I. világháborúban szerzett tapasztalataiból merít. Hemingway Olaszországban szolgált a Vöröskereszt önkénteseként. Az író a The Paris Review című lapnak 1958-ban – két évvel öngyilkossága előtt – elmondta, hogy 39-szer írta át a regény végét, mert nem volt elégedett a befejezéssel. A The New York Times most megtudta: a mű legújabb kiadásába beleveszik az összes változatot – a kötet korai vázlataival és más bekezdésekkel együtt.

Ernest Hemingway floridai otthonában

A regény befejezéseinek tényleges száma 47 – derült ki Seán Hemingway kutatómunkájából. Az örökös a bostoni Kennedy Elnöki Könyvtárban tanulmányozta a szerző összegyűjtött írásait. Hemingway nemcsak a befejezésen, a címen is sokat hezitált, végül a most ismert címet – A Farewell to Arms – egy 16. századi versből, George Peele I. Erzsébet királynőhöz írt művéből választotta. A mű alternatív befejezései egy külön függelékben olvashatók a 330 oldalas új kiadásban. A befejezések között van egy F. Scott Fitzgerald által javasolt is – írta a The Daily Telegraph című brit lap.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*