Július 17-én Magyarországra jön az IMF

Július 17-én jön Magyarországra a Valutalap delegációja, s utána megkezdődhetnek a tárgyalások a kormány, az EU-és az IMF között – ezt az Európai Bizottság szóvivője jelentette be. A Parlament ma fogadta el a jegybanktörvény módosítását, ami így megfelel a nemzetközi szervezetek elvárásainak, vagyis a kormány teljesítette az IMF tárgyalások előfeltételeit. 

Olivier Bailly üdvözölte a jegybanktörvény elfogadott módosításait, így az uniós javaslattevő-végrehajtó testület megszünteti a jegybanki függetlenség kérdésével kapcsolatban Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárást.

A módosítás nyomán a monetáris tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, és a kabinet képviselője nem vesz részt a testület ülésein. Varga Mihály a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ma azt mondta, hogy a jegybanktörvény módosításának elfogadásával fontos állomásához érkezett az a folyamat, amely a magyar gazdaság stabilizálását és megújítását jelenti.Ma reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádióban azt mondta, hogy a jegybanktörvény elfogadása után ‘bármikor beeshetnek’ a IMF képviselői a tárgyalások megkezdésére.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy megvannak a költségvetésben a 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akcióterv forrásai.A miniszterelnök a Magyar Rádióban azt is elmondta, hogy a kormány nem vesz részt a tranzakciós illeték jegybankra való kiterjesztése körül kialakult vitában. Az biztos a miniszterelnök szerint, hogy még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek a magyar jegybankra való kiterjesztéséről, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*