Irány Hollywood – Osvárt Andrea Olasz film díja

A neves újságírókból és szakemberekből álló zsűri Osvárt Andreának ítélte oda az European Golden Globe filmes díjat az Olaszországban. A kiváló színésznő a római Német Akadémia kulturális intézetében megrendezett ünnepségen vette át az elismerést.

Az Olaszországból tudósító külföldi újságírók szövetsége, minden évben díjazza a tagsága által megszavazott legjobb mozifilmet és a legjobb alakítást nyújtó színészeket. Osvárt Andrea a European Golden Globe elnevezésű díjat a Fabrizio Cattani rendezte Maternity Blues című film főszerepével érdemelte ki. A szülés utáni depresszióról szóló filmben a színésznő egy gyermekét meggyilkoló anyát játszott.Osvárt Andrea az utóbbi egy hét alatt a második szakmai elismerést kapta Olaszországban: június 30-án a szicíliai Taorminában, a Nastri d’Argento filmes díjátadón az év felfedezettjének tartott színésznőnek járó Biraghi-díjat kapta meg.

Az elismerést az olasz filmes újságírók országos szakszervezete (SNGCI) ítélte Osvárt Andreának szintén a Maternity Bluesért.Az Olaszországban élő 33 éves színésznőt Kanadába várják a Luc Besson rendezte Transporter című sorozat forgatásának befejezésére, és hamarosan a mozikban is ismét látható lesz a Nicolas Lopez rendezte Aftershockban, amely a 2010. évi chilei földrengés idején játszódik. Andrea az év elején forgatta az Eli Roth (Kabinláz, Motel-filmek) produceri közreműködésével készült Aftershock című horrorfilmet. Munkája által elsősorban Los Angeleshez, Rómához és Budapesthez kötődik.Már gyermekkorától kezdve építette karrierjét. Először tizenévesen iratkozott be egy modelltanfolyamra, amit későbbi színésznői terveihez kiválóan fel is használt. 1996-ban második helyezést ért el a “Look of the year” magyarországi versenyén, ami meghatározta életét, karrierjét. Számos világvárosban fotózták: Róma, Párizs, Milánó divatmagazinjaiban jelentek meg képei. A magyar közönség a reklámfilmekből ismerhette meg a rövid hajú modellt, színésznőt. Huszonkét évesen elérkezettnek látta az időt, hogy beteljesítse álmát. A sikeres modellpályát maga mögött hagyva Rómába költözött, hogy színésznő lehessen. Kitartó és céltudatos munkával elérte, hogy ma már főszerepeket játszik olasz és nemzetközi együttműködésben készülő filmekben. Évente 3-4 filmet forgat. Volt már társproducer saját filmjében (Il rabdomante), de papírja van forgatókönyvírásból is. 2007-ben neki ítélték az “Afrodite díjat”.

(Ez az olasz “Év felfedezetje” díj.) 2009-ben megkapta a Filmspray díjat, a Legjobb Női Főszereplő díjat, az Il rabdomante c. filmben nyújtott alakításért. Andrea a filmkészítés mellett, filmjei promócióját kivéve, már nem vállal fotózást. Szerepelt már a római Teatro Valle színpadán Caterina Murino partnereként, és háziasszonya volt a 2008-as Sanremói Fesztiválnak, ami Olaszország talán legnagyobb médiaeseménye. Egy héten át tartó élő televíziós közvetítés több tízmilliós nézőközönséggel.

Filmjeiben nem kisebb sztárok oldalán mutatkozott meg mintRobert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons, Lorenzo Crespi, Maria Grazia Cucinotta, Giuliano Gemma, vagy mint legutóbb Clive Owen és Julia Roberts.

Az év színésznőjének járó díjat olasz kritikusok szavazták meg a gyönyörű színésznőnek.

A napokban kapott díjat, a Maternity Blues című filmben alakított főszerepéért kapta. A film a szülés utáni depresszióról szól és Andrea egy gyermekét meggyilkoló nőt alakít benne. Osvárt Andrea Budapesten, 1979. április 25. – én született, színésznő, modell.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*