Egyre népszerűbbek a magyar tanyák

A hazánk településállományának Európa-szerte egyedülálló jelensége a tanya. A tanya az századok során a Magyar Alföld képének unikális és meghatározó elemévé vált. A XX. század eseményei folytán azonban a tanyavilág addigi szerves fejlődése előbb megbicsaklott, majd megállt. Napjainkban a tanya – bár jelentőségéből veszített – még mindig több mint 200 000 embernek nyúltja az otthont, munkát, míg egyre többeknek a kikapcsolódást vagy a szabadság érzését.

A magányos település jelleg azonban számos olyan hátrányt jelent, amely megnehezíti, hogy ez a településfajta a XXI. században sikerrel tölthesse be régi és új feladatait. Magyarország Európai Unióhoz történt csatlakozása lehetőséget nyújt arra a, hogy a tanyavilágot újból fejlődési pályára állítsuk és a magyar nemzeti vagyon részeként megóvjuk a következő generációk számára. A Tanyafejlesztési Program finanszírozására mintegy 1,5 milliárd forint fordítható idén, szemben a tavalyi 1 milliárd forinttal, jövőre pedig ez a forrás várhatóan már megközelíti a 2 milliárd forintot – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az államtitkár bejelentette: a Tanyafejlesztési Program forrásaira július 9-től pályázhatnak az érintettek augusztus végéig. A rendelkezésre álló pénzből két fő területet kívánnak támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. Az előbbi célra mintegy 1,04 milliárd forint áll rendelkezésre, míg az utóbbira mintegy 400 millió forint. Budai Gyula emlékeztetett: a Tanyafejlesztési Program – amelyet az idén hirdetnek meg másodszor – a Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt vidékfejlesztési programja.


Az államtitkár beszélt arról, hogy a települési és térségi fejlesztési célok között szerepel a tanyán termelt áruk piacra jutásának támogatása. Erre a célra mintegy 450 millió forint használható fel. A külterületi földutak karbantartására mintegy 300 millió forint fordítható. A villany nélküli tanyák energiaellátását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket mintegy 120 millió forinttal lehet támogatni. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére 100 millió forint költhető, a térségi tanyafejlesztési programok kidolgozására pedig mintegy 70 millió forint nyerhető el összességében.

A tanyagazdaságok fejlesztéseit – amelyek között szerepel a tanyák felújítása, a gazdálkodáshoz szükséges gépek korszerűsítése, fejlesztése, továbbá az egészséges ivóvíz bevezetése – mintegy 400 millió forint szolgája.


Balogh József (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tányán Élők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a szóban forgó program nyújtotta anyagi segítség igen sokat jelent a tanyán élő emberek számára, mert ott minden segítség fontos. A tanyák népszerűsége ugyanis nő, mert míg 2001-ben mintegy 220 ezren éltek tanyán Magyarországon, addig most 300 ezer körüli a lélekszám. Az országgyűlési képviselő úgy vélte: a program hatására javulhatnak a tanyán élők életkörülményei, és áruik könnyebben juthatnak majd a piacra.

Amerikai Hírújság/orientpress hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*