Újabb akciótervet hirdetett Orbán Viktor

Munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben: ennek részeként a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25-54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében és munkáltatói járulékot a felére csökkentik.A tízpontos munkahelyvédelmi akcióterv ismertetésekor a kormányfő – napirend előtti felszólalásában – emlékeztetett a Fidesz-KDNP és a kormány közötti megállapodásra, hangsúlyozva, hogy egy “soha nem látott mértékű szociális adócsökkentésre” készülnek, megkönnyítve ezzel a hazai vállalkozásoknak a foglalkoztatást.Közölte: a kiemelt munkavállalói csoportok esetében csökkentik a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást százezer forintos bruttó bérig.

A kisadózók adó- és adminisztrációs terheinek csökkentését, számukra tételes adózás bevezetését javasolta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a 6 millió forint alatti árbevételű, mikrovállalkozások számára az adófizetés rendkívül egyszerű, választható formáját kínálják majd, így aki ezt választja, annak egyetlen adót kell fizetnie, főállású kisadózó esetében havi 50 ezer forintot, mellékállásban 25 ezer forintot.

A kisadó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat és a szociális hozzájárulási adót – tette hozzá.

Orbán Viktor arra számít, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv is vitákat fog kiváltani, de közlése szerint a kabinet ezeket a vitákat is megvívja, és nem enged a céljaiból, a munkahelyteremtésből, a munkahelyek megőrzéséből és a foglalkoztatás növeléséből.

A miniszterelnök köszönetet mondott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek és a gazdasági bizottságnak, amiért kidolgozták azt a megoldást, amellyel a pénzügyi tranzakciós illeték megteremti a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges költségvetési forrásokat.

“Ez az út számunkra járható és sikeres”

Győzelmeként értékelte a Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatások felfüggesztéséről szóló döntést a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Orbán Viktor szerint az elmúlt két év azt bizonyította, hogy “más úton járunk, mint Európa, de kiderült: ez az út számunkra járható és sikeres”.

A kormányfő azt mondta: az ország két évvel ezelőtt a pénzügyi szakadék szélén állt, hajszálnyira az államcsődtől. A kormány erre szavai szerint 180 fokos politikai fordulattal reagált.

A cél az volt – folytatta -, hogy a bankokat és a nagyvállalatokat bevonják a tehermegosztásba, a bajba jutott devizahiteleseket kimenekítsék az adósságcsapdából és a válság ellenére jelentős, a középosztályt segítő adósságcsökkentést hajtsanak végre – mondta.

“Ezzel nagy nemzetközi vihart kavartunk. (…) Mi eltökélten azt álláspontot képviseltük mindhárom kérdésben, hogy ez igenis jó és járható út. Az unió vezetőinek nagy része mindezt hevesen ellenezte. Két évig húzódó vita következett (…), a vita csúcspontja az volt, amikor az unió igazságtalanul felfüggesztette a Magyarországnak járó kohéziós pénzek lehívását. Ez a vita tíz nappal ezelőtt lezárult: Magyarország győzött, Európa gazdasági és pénzügyi vezetői kifejezték elismerésüket Magyarország kétéves teljesítménye iránt” – jelentette ki Orbán Viktor a kohéziós támogatások felfüggesztéséről szóló döntés visszavonására utalva.

A miniszterelnök szerint Magyarország az eurózóna gazdaságának sikerében érdekelt, ezért “szurkolunk Európának, és minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy az eurózóna gazdasága megtalálja a megoldást a saját válságára”.

Orbán Viktor azt mondta: az elmúlt tíz napban kiderült, hogy az európai válságkezelés még mindig nem elég eredményes, “de világossá vált, hogy a magyar út sikeres”.

“Ma már mindenki számára nyilvánvaló, hogy Magyarországon az ellenkezője történik, mint Spanyolországban, Görögországban vagy Portugáliában” – jelentette ki a miniszterelnök, hangsúlyozva: Magyarország megvédte a nyugdíjak értékét, itt 80 ezerrel többen dolgoznak, mint két évvel ezelőtt, és durva megszorítások helyett megújult a társadalmi élet. Mindezek hatására Magyarország egyre tisztességesebb bánásmódra számíthat – közölte.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*