Obama: én leszek az első elnök, akinél kihívója többet tud költeni

Drámai felhívásban fordult támogatóihoz kedden Barack Obama amerikai elnök, arra figyelmeztetve, hogy kihívója, Mitt Romney legyőzheti őt a kampányadomány-gyűjtésben. “Én leszek a modern történelem első elnöke, akinél az ellenfele többet költ az újraválasztási kampány során, ha a dolgok úgy mennek tovább, ahogyan eddig” – hangsúlyozta a híveinek e-mailben küldött üzenetében az elnök.

Romney, akit a Republikánus Párt augusztus végi országos konvencióján várhatóan hivatalos elnökjelöltjévé választ, májusban több kampánytámogatást gyűjtött be híveitől, mint Obama, és ez könnyen júniusban is megismétlődhet. Az Obama-kampánystáb és a demokrata vezetés attól tart, hogy a republikánusok által létrehozott, és gyakorlatilag korlátlan összegű céges és magán hozzájárulásokból kampányoló “super PAC”-ek (politikai szuper-akciócsoportok) messze túlszárnyalják majd az ő forrásiakat. A hivatalos kampánystáboktól névleg független “super PAC”-ek forrásmozgósító képességüket a 2010-es “félidős” választásokon demonstrálták először, amelyeken az ellenzéki párt fölényes győzelmet aratott, és ennek következtében átvehette az ellenőrzést a képviselőház felett.  “Ha többet költenek nálunk még nyerhetünk, de nem nyerhetünk, ha tízszeresen túlköltekeznek bennünket” – szögezte le az elnök.

“Nemcsak a super PAC-ekről és a névtelen külső csoportokról beszélek, hanem magáról a Romney-kampányról. A külső csoportok csak még jobban kihangsúlyozzák a problémát” – hangzott az elnök nevében szétküldött e-mail. “A Romney-kampány több adományt gyűjt össze, mint mi és ennek a matematikáját nem nehéz megérteni: amíg az előválasztások során mi a pénzünk háromnegyedét olyan támogatóktól gyűjtöttük össze, akik 1000 dollárnál kevesebbet adtak, addig Mitt Romney kampánya a pénzének a háromnegyedét olyan személyektől gyűjtötte össze, akik 1000 dollárt vagy annál többet adtak” – hangoztatta Barack Obama. Ismételten rámutatott, hogy ezek az összegek nem foglalják magukba azt a pótlólagos egymilliárd dollárt, amelyeket a super PAC-ek és más “fedőcsoportok” olyan reklámokra költenek, amelyek “lejáratnak engem, önöket és mindent, amiben hiszünk”.

Az elnök köszönetet mondott annak a 2,2 millió amerikainak, akik eddig hozzájárultak a kampányához, és sürgette híveit hogy még kedden járuljanak hozzá 3 dollárnyi vagy annál nagyobb összeggel az újraválasztásáért folytatott erőfeszítéseihez. A támogatás fejében automatikusan részt vehetnek majd valamelyik kampányzáró, az alulról szerveződő támogatók számára megtartandó vacsorán, az elnök és a first lady társaságában. “Ezek a vacsorák azt jelzik, hogy mi mennyire másképp intézzük a dolgokat. Az ellenfelem a múlt hétvégét egy titkos pihenőhelyen töltötte, a kampánya és az őt támogató super PAC-ek legnagyobb adományozóival” – hangoztatta üzenetében Obama elnök.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*