Magyarország üzen: Gyere haza!

Tavaly indították útjára a Gyere haza! programjukat, amely a külföldön élő fiatalok hazacsábítását tűzte ki célul. A Gyerehaza.org honlapjukat azóta több mint nyolcvanezren keresték fel, közülük nagyon sokan külföldről. A kezdeményezéshez első önkormányzatként most csatlakozott Budaörs, amely a saját fiataljait próbálja hazatérésre ösztönözni. Stágel Bence (KDNP), a módosítás egyik kezdeményezője.

Stágel Bence elmondta, programjukkal kedvezményes lakhatást és vállalkozásindítási segítséget szeretnének nyújtani a hazatérőknek. De tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról is, hogy a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeletében költségkímélő megoldást rögzítsenek a külföldön szerzett tudományos fokozatok magyarországi honosításakor. Összegzésként elmondta, hogy a fiatalok hazatérése az apró lépések politikájával, több program együttesével érhető el. Ilyen a tudományos akadémia Lendület programja a fiatal tudósok hazacsábítására, a közigazgatási tárca Regeneráció programja a közigazgatási elhelyezkedésekre vagy éppen a vidékfejlesztési tárcának a fiatal gazdák támogatását célzó Demográ­fiai földprogramja.

Sánta Áron (KDNP) budaörsi önkormányzati képviselő hozzátette: a mintaprojekt részleteit várhatóan szeptemberre dolgozzák ki. A program lehetőséget kínál többek között arra is, hogy a városban megtelepedni szándékozó vállalkozások nyelveket beszélő munkaerőre támaszkodjanak – ismertette.

Azbej Tristan szólt arról is, hogy a közeljövőben szakmai egyeztető fórumot hoznak létre, amelynek keretében a hazatérést segítő, ösztönző eszközöket szeretnék megvitatni, és arra a kormány képviselői mellett meghívják a szakmai, ifjúsági szervezeteket, több nagyváros önkormányzatának képviselőit.

Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke elmondta: tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról, hogy a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeletében költségkímélő megoldást rögzítsenek a külföldön szerzett tudományos fokozatok magyarországi honosításakor.

A kereszténydemokrata politikus felidézte: a Gyere haza! kezdeményezést azért indították útnak egy évvel ezelőtt, hogy segítsék a magyar fiatalok hazatérését. A kezdeményezés részeként önkénteseik ingyenesen elhelyezkedési tanácsot adnak, és jogi segítséget nyújtanak a hazatéréssel kapcsolatos ügyintézéssel kapcsolatban.

Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben riasztó mértékben nőtt az elvándorlási hajlandóság. Hozzátette: olyan Magyarországot szeretnének, ahová szívesen hazatérnek és ahonnan nem elvágyódnak a fiatalok, ahol megtalálják a számításaikat, biztonsággal lehet családot alapítani, gyermeket vállalni, és ahol a munka tisztességes megélhetést biztosít. Értékelése szerint a program az elmúlt egy évben ráirányította a figyelmet az elvándorlás jelenségére, társadalmi vitát generálva a jelenségről.

Megnéztük, mi az a 10 érv amit felsorolnak a hazatérésed mellett, íme:

1. A teljesítményt díjazó jövedelemadó: 2011. január 1-től Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa. Ez még európai uniós viszonylatban is alacsony adókulcs.

2. A „magyar álom” – szabad pálya az új ötleteknek: Az „amerikai álom” korszaka véget ért. Nyugaton a piacok beteltek, és ritkán sikerül induló cégeknek betörni a nagyok közé. Ezzel szemben Magyarországon érdemes az ötleteidet saját vállalkozással kamatoztatni.

3. Gyerekkorunk életérzései: Az az érzés, amit a balatoni strandon a naplemente jelent nekünk, a banális apróságok, az ízek, a lángos, a zsíros kenyér, a túró rudi.

4. Budapest – multikultibb, mint gondolnád: A hazatérők közül többen felfedezték már, hogy a nyugati országok szokásai, ételei (miegymás)  kis keresés után mind megtalálhatók Magyarország fővárosában. Ugyanez nem mondható el fordítva.

5. Aranyat érő nyelvtudás: A magyarok sajnos nem gyakran beszélnek felsőfokon idegen nyelveket.  A te külföldön megszerzett nyelvtudásod ezért aranyat érhet, ha el szeretnél helyezkedni.

6. Olcsóbb egészségügyi ellátás: Valóban nincsenek luxus körülmények a kórházainkban, viszont az orvosok értenek a dolgukhoz, és egy vizsgálat nem kerül 100 dollárba.

7. Szép lányok, helyes srácok, igazi barátok: Magyarországot még nem érintette meg a nemeket összemosó filozófiák szele.  Egy baráti beszélgetés során is sokkal jobban megértesz valakit, akivel egy kultúrkörből jöttél.

8. Családbarát szociális rendszer: Magyarországon a GYES két év. Az USA-ban pár hét. Idehaza most megéri családosnak lenni: a többgyerekes családok jelentős adókedvezményt kapnak, a kismamák részmunkaidőben térhetnek vissza a munkaerőpiacra.

9. Magyarnak lenni…: …közös emlékeket jelent, olyan sajátos látásmódot és érzéseket, amelyeket egy külföldi soha sem fog teljesen átérezni.

10. A családod és a rokonaid: Azok akiket szeretsz, de nem vihettél magaddal. …mert még a telefon és a Facebook sem pótolhatja a családi ünnepeket.

Várjuk olvasóink véleményét, érveit!

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*