Magyar együttérzés tüze augusztus 20-án este 21.00

Az 1933-as gödöllői Jamboree idején a Magyar Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az előre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt időben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllőn, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban— mindenfelé ahol magyar cserkészek voltak.

2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújította  e fontos kezdeményezést.  Ennek nyomán otthon a Kárpát-medencében, majd Kazahsztántól Honoluluig,  Svédországtól  Sao Pauloig a föld minden magyarok által lakott részén fellángoltak a tábortüzek vagy a gyertyácskák. Ma már az évi munkatervünk állandó része a Magyar Együttérzés (Szolidaritás) Tüze.  Kérjük csapatainkat, az idén is valósítsák meg e tervet. 

MIT TEGYÜNK
A gyertyaláng vagy a tábortűz, mindenhol a helyi időszámítás  szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra. Tehát New Zealand, Ausztralia vonalától keljen útra  és végigkísérve augusztus 20-át, Honoluluban aludjék ki. Így, amikor  Budapesten felröppennek a Szent István napi tűzijáték első rakétái, a Magyar Együttérzés lángja már 11-12 órája úton lesz és Honoluluig még ugyanannyi órai útja lesz hátra. 

FORMÁLISABB MEGEMLÉKEZÉSHEZ JAVASOLT FORGATÓKÖNYV

Ha tábortűz vagy formálisabb keretekben emlekezunk meg, akkor a következő rövid szertartást javasolhatjuk:
  1. Himnusz eléneklése.
  2. Rövid bevezető a Magyar Együttérzés Tüze akcióról.
  3. Ünnepélyes tűzgyújtás.
  4. A jelenlévők sorban felsorolhatják a Magyarország trianoni határokon kívül élő barátainak címét (város és állam) VAGY felsoroljuk az elcsatolt területek elnevezéseit és megemlíthetünk egy pár fontosabb várost (például: Kárpátalja Ukrajna része lett, főbb magyarlakta városai Munkács és Ungvár) .
  5. Népdalok vagy hazafias nóták eléneklése.
  6. Záró gondolat elmondása.
  7. Az ünnepi tábortűz vagy gyertya, mécses lángjánál mindenki meggyújthatja a magával hozott vagy kiosztott gyertyákát, mécseseket.

VISSZAJELZÉSEK

Kérjük a szervezeteket, egyházakat és személyeket, hogy részvételüket jelezzék E-mailen: smcorvinus@gmail.com

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*