Így ünnepelt Canada

Július első napján Canada születésnapot ünnepel. Ez a nap a hazafias megemlékezés napja. Egy kis történeti visszatekintés az ünnep kapcsán.

Kanada neve a Szent Lőrinc folyó mentén használt Irokéz KANATA szóból ered. Jelentése,falu,település. 1535ben a mai Quebeck területén élő őslakosok is ezt a szót használták. A francia felfedező Cartier a CANADA megnevezést honosította meg, 1545-től már az európai könyvek, térképek is Canadaként jelölik a területet. A gyarmatosítás a 17.század elejétől már a Nagy tavak területét is meghódította. Később 2 Brit gyarmatra Alsó -és Felső- Canadára osztották. 1841-ben Province of Canada néven újra egyesítik.1867-ben 3 Brit gyarmat konföderációjából jött létre, négy tartományból álló szövetségi alapon a DOMINIUM: Itt és ekkor született meg hivatalosan Canada, a címe  Dominium lett.

Megkezdődött a nagyobb területek bekebelezése és az Egyesült Királysággal szembeni autonómia megszerzési folyamata. 1931-es Westminsteri Statútum végre a brit parlamenttől való maradék jogi függést is megszüntette. Az ünnep, csak 1879-ben lett Dominium nappá nyilvánítva. A mai Canada Day ünnepet, csak 1982- óta ünnepli Canada,a juhar leveles zászlók, csak 1964októberétől hivatalos jelképei az országnak. A Canadai himnusz is, csak198O július 1-én lett a mai formában hivatalos.

Canada ünnepel, minden tartományban, minden városban ,de még a legkisebb farmon is leng a szép juhar leveles zászló. Ez az ünnep minden canadai legkedvesebb ünnepe, akárcsak Amerikában a két nap múlva esedékes Függetlenségi fesztivál.  Minden tartományban vannak helyi sajátosságok, tradíciók amit tovább folytatnak. A különféle nemzetek szülöttei az ünneplésbe elengedhetett lenül viszik a saját nemzeti kultúrájukat.

A magyar közösségek kulturális bemutatókon túl-, értem itt a nép tánc, nép zene, esti hangversenyek- nem vetik meg a gasztronómia adta örömöket sem. Megy a sütés főzés, rotyog a gulyás, készül a lángos, és a fánk.  A magyar lángos is nagy sikert aratott, a magyar asszonyok mosolya és buzgósága minden lángosban benne volt, de nem maradt el az ízletes magyar kolbász sem.

Az összes többi, Caribi, Afrikai, Ázsiai, Orientál népek, szintén közösen és nemzeti specialitásukkal ünnepelnek. A nagyvárosok utcáin, parkokban, lépten nyomon hot dogos, saslikos, görög, indiai, orosz, lengyel, olasz, -bódék kínálják a frissen sülteket, sokszor ingyen. Fizetség nélkül jó szívvel adják, mindenki mosolyog, napsütés és jókedv. Így ünnepel Kanada. Idén az időjárás is kegyes az ünneplőkhöz, árnyékban is 3O fok van.

A kávézók és éttermek teraszai tömve, folyik a sör az üdítő, fogy a jeges kávé, az eis cram. Az idei születésnap kicsit más, a férfiak szinte parancs szóra az EB foci döntő idejére a Tv hez láncolva ülnek. A másság  Torontóban, ezen a napon valóban parádézik, mert tegnap volt a Gay-ek Parádéja, minden évben látványos felvonulás több ezer résztvevővel akik a világ minden részéről érkeznek .

A Montreáli Magyar Iskola résztvevői nemzeti színű ruhákban és magyar zászlóval.

Canada ünnepel késő estig, tűzijáték utca bál, rengeteg helyen rock és nosztalgia koncert. A kép nem lenne teljes, ha nem tennék említést azokról kik az ünnepet a csodálatos természeti környezetben, a saját, vagy a barátok hét végi házában töltik. Horgásznak, túráznak, vagy csak csendben élvezik a természet közelségét. Sokan túráznak és felkeresik gyönyörű nemzeti parkjaink valamelyikét.

Amerikai Hírújság – Judy Kiss
Toronto, Ontario

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*