Az USA-ban és Kanadában élő cserkészeink nagy próbatétele

Az USA-ban és Kanadában élő cserkészeink nagy próbatétele az évi akadályverseny. Ez ad alkalmat az őrsnek és a cserkésznek, hogy megmutassa az év folyamán elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteit. Az akadályverseny feladatait egy adott történelmi keretben építjük fel, ezáltal a cserkész egyben átéli a magyar vagy cserkész történelemnek egyik szakaszát is.

Cserkésztudását – a természetben való élést, az elsősegélynyújtást, híradást, nyomolvasást, az építmények készítését, a tűzgyújtást, szabadtűzön való főzést és sok mást – egy kerettörténet szereplőjeként kell felhasználnia. Az idei akadályversenyre több mint háromszáz cserkész érkezett a Sík Sándor Cserkészparkba (Fillmore, NY) május utolsó hétvégére a következő városokból: Cleveland, Boston, New York, Buffalo, Toronto, Montreál, Hamilton, Ottawa, Garfield, New Brunswick és Washington, DC.

A hétvégi tábornak a keretmeséje a IV. Béla és Kora. A tábor keretmeséje zászlófelvonásnál a Muhi Puszta szélén kezdödöt ahol a tagok mint kunok (cserkész I), domonkos szerzetesek (cserkész II) és magyar katonák (cserkész III) várják a király megérkezését. IV. Béla (Fogarasi Miklós alakításában) hirtelen kitőr az erdőből és mögötte üldözik a tatár harcosok. A király nagy kard összecsapással legyőzi a veszélyes tatárokat.

A király a Muhi Puszta veszteségről mesélt és megadta az őrsöknek a célukat:  a kunok találják meg testvérüket és hozzák vissza Magyarországra, a domonkos szerzetesek menjenek az országon keresztül és segítsenek azoknak akik túlélték a tatár támadást, a magyar katonák pedig a Batu kán és hadserege után induljanak és próbáljak leállítani.

Minden korosztály (10-12, 12-14, 14-18 évesek) más-más feladatot kapott: elsősegély nyújtás, iránytű használat, távolság becslés, állatnyom olvasás, csomózás, stb.  Az akadályokkal teli pálya kihívást jelentett az őrsök számára. Több, mint 30 őrs vonult el a szalagokkal megjelölt, erdei ösvényen, ahol próbára teszik a cserkész tudományukat.

Az akadályverseny után, vacsorára paprikás krumpli várta a legfiatalabb cserkészeket és az idősebbek pedig tűzön, fóliában meg rácson készítették saját vacsorájukat. Este a tábortűznél IV. Béla újra megjelent fáklyás bevonulással. Népdal éneklés között a  korosztályok előadták hogyan segítettek a nap folyamán az ország második honalapításával.

Másnap misével kezdődött a nap a fenyőkatedrálisnál.  Mise után a zászlófelvonásnál a szervezők kitüntették a legjobb eredményt elért őrsöket. A következő városokból nyertek első díjat: Buffalo, Cleveland, Garfield és Toronto. Büszkék vagyunk a cserkészekre, nagyon jól teljesítettek és szép eredményeket értek el ezen a hétvégén. A cserkészek átélték a második honalapítást és életre szóló élménnyel vonultak haza csapataikhoz.

Varga Imre, Pittsburgh, PA és Nádas János, Oak Ridge,

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*