Magyar gyökerekkel Hollywood csillagai között

David Krumholtz amerikai, magyar gyökerekkel rendelkező színész. Jelenleg, a Gyilkos számok című sorozatban is láthatják a magyar nézők. Szegény zsidó családban nőtt fel. Édesanyja magyar származású, aki 1956-ban elhagyta Magyarországot.

Egy nővére van, Dawn. David kitűnő tanuló lévén, könnyen vette az iskolai anyagot. Tanult a Stephen, majd a Halsey Junior High School-ban és a New York-i egyetemen is megállta helyét.Már alig 13 évesen kezdte el színészi pályafutását, amikor barátaival egy nyitott meghallgatásra ment. Nem számított a szerepre és nem is sokat érte, de mégis a Broadwayen játszhatta el a fiatal Charlie szerepét a Conversations with My Father-ben (1992) Judd Hirschel, Tony Shalhoubal, és Jason Biggsel.

1994-ben 16 évesen főszerepet kapott a Monty című sorozatban, Henry Winklerrel. Ez a sorozat csak néhány epizódot élt meg. Krumholtz ezek után több rövidéletű sorozatban is szerepelt. Időközben alkalma volt játszani Jason Batemannel (Chicago Sons, 1997), Tom Selleckel (The Closer, 1998), Jon Cryerel (The Trouble Normal, 2000), és Rob Lowe-val is (The Lyon Den, 2003). Yussel szerepe hívta fel Edward Burns színész-rendező figyelmét Davidre, aki szerepet ajánlott neki Sidewalks of New York című filmjébe. Ő alakította a romantikus és kissé megszállott Benny-t, ezzel a szereppel elindult a nagyobb, összetettebb filmek felé. 2002-ben Milla Jovovich-csal játszott együtt a You Stupid man című romantikus vígjátékban. A filmet csak Európában és Ázsiában mutatták be. (Bár 2006-ban, a rendező Edward Burns testvére, Brian Burns, DVD-n kiadta.) Az amerikai közönség a Big Shot: Conferession of Campus Bookie című filmben láthatta igazán a tehetségét. A Big Shot igaz történetet alapul, mely az Arizona State University kosárlabdacsapatának botrányáról szól az 1990-es évek elején. Krumholtz játszotta Benny Silman kollégiumi tanulót.

2004-ben újra főszerepet kapott Edward Burns filmjében, a The Last Hold-Outs-ban. A következő évben Maxet alakította a Max és Grace-ben, melyben újra együtt játszott Natasha Lyonne-nel. David újra kisebb kulcsszerepeket is vállalt, a Ray-ben és a Harold and Kumar go to White Castle-ben. 2005-ben Josh Whedon sci-fi filmjében, a Serenity-ben szerepelt, Mr. Universe-ként.

2005-ben végül televízió-sikert aratott a Gyilkos számokkal, ahol Charlie Eppes-t, a matekzsenit játssza, aki segít az FBI-ügynök testvérének, Donnak (Rob Morrow) megoldani az ügyeket a matematika segítségével. Matt Roush televíziókritikus szerint, Krumholtznak valószínűleg ez a legjobb tévémunkája eddig.

2006-ban szerepelt a Kill the Poor-ban, a Looking for Kitty-ben, a Bobby-ban Elijah Wooddal, és a Tenacious D, avagy a kerek rockerek-ben. Emellett emlékezetes mellékszerepeket játszott a Vészhelyzetben, az Esküdt ellenségekben, az Undeclared-ben, a Lucky-ban és a Különcök és stréberekben.2010. május 22-én, Krumholtz összeházasodott Vanessa Britting színésznővel. Vanessa több, mint két évig a jegyese a színésznek.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*