Hatalmas viharok több észak-amerikai államban

Tegnap éjjel hatalmas vihar söpört végig Washingtonban és a szomszédos államokban. A helyi hatóságok jelentései szerint több mint két millióan maradtak áram nélkül. A vihar Virginia, Washington és Maryland területén haladt át, és fákat tépett ki gyökerestül, illetve villanypóznákat döntött le és tönkre tette az elektromos hálózatot.

Tizenhárom ember életét vesztette, közel 3,9 millió háztartás és üzlet pedig áram nélkül maradt az Egyesült Államok keleti partvidékének középső részén a péntek éjjel átvonuló nagy erejű viharok miatt.A rendkívüli hőhullám közepette lecsapó, hurrikán erejű széllökésekkel kísért viharok 500 mérföldes hosszúságban, az Indianától New Jerseyig terjedő területen megrongálták a vezetékeket. A szolgáltatók arra figyelmeztettek, hogy helyenként akár egy hétig is eltarthat a károk elhárítása. Szükségállapotot hirdettek ki Maryland, Nyugat Virginia, Virginia és Ohio államban, valamint Washingtonban. Az internet- és a mobiltelefon-szolgáltatás akadozik, a benzinkutakat bezárták, Washington egyes elővárosaiban még a segélyhívó vonalak sem működtek. Washington és Philadelphia között leállították a vasúti közlekedést is.


Az országos meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy szombaton is nagy erejű viharokkal párosulhat a hőség. Pénteken Washingtonban, Atlantában, Nashville-ben és Louisville-ben minden rekordot megdöntött a meleg, mind a négy városban 40 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Enyhülés nem várható. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy keressen menedéket légkondicionált helyeken, fogyasszon sok vizet és öltözzön világos színű ruhába.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*