Új fogyasztótabletták Amerikában

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság által most engedélyezett fogyasztótablettát az orvosok elsősorban elhízott embereknek írhatják fel receptre.

Először engedélyezett 13 év után új fogyasztótablettát az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA. Az Arena Pharmaceuticals cég Belviq márkanevű termékét az orvosok elsősorban elhízott embereknek írhatják fel receptre, akiknek testtömegindexe (BMI) 30 felett van. A túlsúlyos páciensek közül azok kaphatják, akiknek BMI-értéke meghaladja a 27-et, és legalább egy egészségügyi kockázati tényező megjelent már náluk, például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterint.

A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Ha egy 180 centiméter magas páciens például 90 kilogramm testsúlyú, akkor BMI-értéke 27,8, ha pedig 100 kilogramm, akkor a BMI 30,9.

A szer a klinikai vizsgálatokban szerény eredményeket ért el, testsúlyuk mintegy 5 százalékát sikerült leadniuk azoknak a pácienseknek, akiknél eddig alkalmazták. 2010-ben még elutasította az FDA a Belviqet, mert az állatkísérletekben felmerült, hogy használata vezethetett az észlelt daganatok kialakulásához. Ezt követően a San Diegó-i székhelyű Arena újabb adatokkal egészítette ki az FDA-hoz beadott tanulmányát. Így a gyógyszerügyi hatóság már bizonyítottnak találta, hogy a szer emberi alkalmazása kellően biztonságos.

A várhatóan 2013-ban piacra kerülő gyógyszer az agyban blokkolja az éhségérzetet, és már kisebb mennyiségű étel elfogyasztásától jóllakottnak érzi magát használója. A szer mellékhatásai között felsorolják a depressziót, a migrént és enyhébb memóriazavart. A gyártónak további tanulmányok lefolytatását írta elő az FDA, egyebek közt az egészségre gyakorolt hosszabb távú hatásáról.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*