Mi lesz a Kanadából kitoloncolt romákkal?

A roma migránsok kritikus európai helyzetére hívta fel a figyelmet, és a csoportos kitoloncolás ellen emelt szót az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése, amely pénteken fejezte be ötnapos strasbourgi nyári ülésszakát.

Az elfogadott határozat felszólítja az ET miniszteri bizottságát, szorgalmazza a tagállamoknál a hontalan romák sterilizálása elleni fellépést, a kollektív kitoloncolás beszüntetését és konkrétan annak a gyakorlatnak a felülvizsgálatát, hogy kényszerítő eszközök alkalmazásával küldik vissza a romákat Koszovóba.

A parlamenti közgyűlés arra is felszólította az ET illetékes testületeit, hogy vegyék fontolóra, mit tehetnek a romákkal szembeni előítéletek, a romák megbélyegzése ellen a médiában és a politikai közbeszédben. Az Annette Groth német baloldali parlamenti képviselő előterjesztése alapján elfogadott állásfoglalás kitért rá, hogy a romáknak az oktatás, az egészségügyi ellátás, a foglalkoztatás és a lakhatás területén egyaránt diszkriminációval kell szembenézniük.

A határozattervezetet előzetesen véleményezte a parlamenti közgyűlés egyenlőségi és diszkriminációellenes bizottsága. E véleménynek az előterjesztője Kalmár Ferenc András KDNP-s országgyűlési képviselő volt. A magyar képviselő az általa előkészített dokumentumban megállapította: a történelem arra tanít, hogy a nyomor és a társadalmi csoportok közötti mély szakadék súlyos fenyegetés a társadalmi, politikai rendszer stabilitására.

Kalmár Ferenc András értékelése szerint a romák helyzete gazdasági, társadalmi és politikai kockázat Európában. Kiemelte egyebek közt azt, hogy a roma nők és lányok különösen súlyos helyzetben vannak, hiszen mind saját közösségükön belül, mind azon kívül nemi alapú diszkriminációnak, az erőszak különféle formáinak is ki vannak téve.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*