Magyarország: Hírösszefoglaló

mti, fotó: Európai Néppárt

mti, fotó: Európai Néppárt

A kormány az uniós ajánlásokkal szemben is kitart adópolitikája mellett – mondta, Orbán Viktor miniszterelnök.

mti, fotó: Európai Néppárt
Mti, fotó: Európai Néppárt

Már a jövő héten elfogadhatja a parlament a jegybanktörvényt. Hőségriadót rendelt el szerda éjfélig az országos tiszti főorvos.

Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, és nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerül át. Erről a miniszterelnök beszélt az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos brüsszeli tanácskozása után.

Egyebek mellett egy 120 milliárd eurós növekedési paktumot fogadtak el a kétnapos brüsszeli uniós csúcson. A közösség állam- és kormányfőinek döntése alapján akár már jövőre létrejöhet a közös euróövezeti bankfelügyeleti rendszer, hozzájárultak Montenegró csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez, és eldöntötték, hogy Párizsban lesz az európai szabadalmi bíróság székhelye.

Már a jövő héten elfogadhatja a parlament a jegybanktörvényt, miután megérkezett az Európai Központi Bank kedvező véleménye a jogszabály módosításáról. A dokumentum szerint a tervezett módosítások rendezik a korábbi aggályokat és a kormány készen áll a jegybank intézményi függetlenségének tiszteletben tartására.

A tranzakciós illeték módosító javaslatáról egyeztetni kell az Magyar Nemzeti Bankkal és az Európai Központi Bankkal is, ez pedig eddig nem történt meg. Erről küldött levelet Simor András jegybankelnök Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

A Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége is egyeztetne a munka világát érintő, 300 milliárd forint értékű, csütörtökön bejelentett tehercsökkentő csomagról. Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta: támogatják a munkáltatói terhek mérséklését, mivel az elősegítheti a foglalkoztatás és a gazdaság növekedését.

Módosítaná az idei költségvetést a kormány. A parlamentnek benyújtott előterjesztés egyebek mellett forrást biztosít az európai uniós támogatású projektek finanszírozásának javítására, de a büdzsé hiányát nem növeli.

Átmeneti ellátási zavarokra sem számít az új egészségügyi rendszer július elsejei bevezetése miatt a területért felelős államtitkár. Szócska Miklós emlékeztetett: megszülettek az új rendszer működéséhez szükségesek utolsó rendeletek is, és a biztonságos betegellátásért átmeneti szabályokat is alkottak.

Támogatja az alapvető jogok biztosának javaslatát a kórházban ápolt gyermek után járó táppénz bevezetésére az emberi erőforrások minisztere. Az ombudsman hivatalának közlése szerint Balog Zoltán miniszter Szabó Máté javaslatára azt válaszolta: megvizsgálják, a javaslat miként hat az Egészségbiztosítási Alapra, és a következő alkalommal a tárca javaslatot tesz a törvény módosítására.

Felfüggesztette a családvédelmi törvény törvényes öröklésről szóló rendelkezésének hatálybalépését az Alkotmánybíróság. A testület azzal indokolta döntését, hogy a polgári törvénykönyv és a július elsején hatályba lépő, a családok védelméről szóló törvény között nincs összhang ebben a kérdésben.

Alkotmánybírósághoz fordult a Liszt Ferenc-repteret üzemeltető Budapest Airport, mert a cég szerint alkotmányos elveket sért a megemelt önkormányzati telekadó. A vállalatnak idén a helyi iparűzési adón felül további 2 milliárd 250 millió forint telekadót kell fizetnie, ami a tavalyi kötelezettség 330 százaléka.

Győrben épül meg az Audi gyárbővítéséhez kapcsolódó logisztikai park- erősítette meg Borkai Zsolt, a város polgármestere. Az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója gazdaságossági szempontokkal indokolta a döntést.

Újabb fővárosi szórakozóhelyet zárattak be a hatóságok a múlt hétvégi razzia után, így ötre emelkedett a működést ideiglenesen szüneteltetni kényszerülő diszkók száma. Múlt szombatra virradóra 13 fővárosi szórakozóhely ellenőrzését rendelte el Hatala József országos rendőrfőkapitány a Hajógyári-szigeten és a belvárosban.

Hőségriadót rendelt el a tartós kánikula miatt az ország egész területére szombat 0 órától jövő szerda éjfélig az országos tiszti főorvos. A meteorológiai szolgálat 13 megyére és a fővárosra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki.

Vasárnap indítja el az új dunai hajójáratokat a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV. A vízijárművek a Kopaszi-gát és Újpest, illetve Óbuda között közlekednek majd. Hétköznapokon a BKV bérletek is érvényesek a járatokra, de hétvégén csak a helyszínen váltott 400 forintos jeggyel lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Amerikai-Magyar Hírújság/mti, fotó: Európai Néppárt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*