Egyre több a baleset az osztrák hegyekben

Évente átlagosan háromszázan veszítik életüket Ausztria hegységeiben túrázva, a balesetek száma tavaly 20 év óta a legmagasabbra emelkedett – hangzott el egy ausztriai értekezleten, amelyen a hegyi mentők, az alpesi rendőrség, az osztrák belügyminisztérium és az alpesi biztonságra felügyelő szervezetek képviselői vettek részt.

Az adatok szerint 2010. november 1. és 2011. október 31. között 8287 baleset történt az osztrák Alpokban – két évtizede a legtöbb. A halálos balesetek 30 százaléka túrázás közben történik hirtelen szívhalál, elesés, lezuhanás miatt. Az esetek 90 százalékában férfi az áldozat. 400 körüli – ugyancsak éves átlagban – a hegyi túrázás közben eltűntek száma. Az illetők felkutatása gyakran igen drága helikopteres akciót igényel, amelyeknek elejét lehetne venni, ha a veszélyes túrákra indulók hátrahagynák úti céljukat, útvonal- és időrendtervüket szálláshelyük személyzeténél, vagy rokonaiknál, illetve, ha vinnének magukkal mobiltelefont.

A biztonságra ügyelő szervezetek a balesetek elemzése révén arra jutottak, hogy az okok közül az egyik leggyakoribb az időjárás, illetve a túrázók felkészületlensége a hirtelen meteorológiai változásokra. Robert Weiss, az osztrák hegyi mentők alelnöke megjegyezte, hogy bár a túrázás komoly veszélyekkel jár, egyre népszerűbb – adta hírül az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*