120 milliárd eurót mozgósítanak

Az EU-országok állam és kormányfői késő este elfogadták azt az intézkedéscsomagot, amely a pénzügyi stabilitást célzó lépéseket a gazdasági növekedés ösztönzésére irányuló döntésekkel egészíti ki. A növekedési paktum céljaira összesen 120 milliárd eurót mozgósítanak. Döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel.

A paktum központi eleme az Európai Beruházási Bank 10 milliárd eurós feltőkésítése, melytől legfőképp a hitelezési aktivitás növekedését várják. Persze ez a döntés benne volt a pakliban, a rázósabb témák éjszakára maradtak: a közös belépés a nagyon rosszul álló spanyol és olasz kötvénypiacra, illetve egyéb olyan válságcsökkentő intézkedések, melyek a németeknek nem igazán jönnek be – írta az ecoline.hu. Az Eurócsoport támogatja, hogy a spanyol bankok tőkét kapjanak az európai mentőalapból, de azt nem, hogy azt a pénzintézetek közvetlenül vehessék igénybe.


Közben Olli Rehn pénzügyi biztos azt mondta, nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az európai mentőalapból olasz és spanyol kötvényeket vásároljanak. Sajtójelentések szerint a német pénzügyminiszter arra tett javaslatot, hogy az eurózóna perifériájához tartozó országok államkötvényeit az átmeneti válságkezelő alapból, az EFSF-bõl kezdjék el vásárolni. A találkozón Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli, aki azt mondta: Magyarország nem várhat saját növekedési programjának elindításával az uniós döntésekre. A csúcstalálkozó hátralévő részében az euróövezeti stabilitást rövid és hosszú távon szolgáló lehetőségekről tárgyalnak.

Amerikai Hírújság/orientpress hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*