Hív a Duna!

Kopácsi-rét-természetvédelmi-terület

Június 29-én, pénteken ünnepeljük a Nemzetközi Duna Napot. Ekkor senki sem feledkezhet meg Európa legnagyobb folyamáról és élővilágáról. Bár hazánkban kedvező lépések történtek a folyó védelmében, mégsem dőlhetünk hátra. A folyó horvát szakaszát komoly beavatkozások fenyegetik, eltűnhetnek a fekete gólya vagy a réti sas legértékesebb élőhelyei, ezért ideje újra letennünk voksunkat a Duna mellett!

A Duna vízgyűjtő területén elhelyezkedő országok lakói évről-évre június 29-én ünneplik a folyót. A 2004-ben létrejött kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a folyó természeti értékeire és megóvásuk fontosságára. A WWF Magyarország minden évben gondoskodik a jeles napon egy olyan akcióról, ami közelebb hoz bennünket legnagyobb folyónkhoz, hogy együtt vigyázhassunk rá. A Duna hajózhatóságának tervezett javítása komoly veszélyt jelentett az elmúlt években a folyó élővilágára. Bár Magyarországon átmenetileg elhárult a veszély, most a horvátországi szakasz került fenyegetés alá.

Kopácsi-rét-természetvédelmi-terület Fotó:Antal Alexa

A Duna legjobb állapotban megőrződött több mint 50 km-es szakasza válhat romboló hatású beavatkozások áldozatává, ha a horvát kormány a következő hetekben természetvédelmi szempontból kedvezőtlen döntést hoz. A beavatkozásokkal érintett területek között van a folyó magyar-horvát országhatár és a Dráva torkolata közti szakasza, amely a világszerte ismert Kopácsi-rét ártéri erdőségének vízellátását is biztosítja.

Európának ez az egyedülálló tája mindeddig nem szenvedett a vízerőművek káros hatásaitól. Most azonban 53 helyszínen terveznek olyan folyószabályozó műveket, melyek tönkre tehetik az 50.000 hektáros védett területet. A térségben mintegy 300 madárfaj fordul elő, köztük kiemelkedő számban a különlegességnek számító réti sas és fekete gólya. A Kopácsi-rét a tervezett Mura–Dráva–Duna határokon átnyúló bioszféra rezervátum*  egyik legnagyobb értéke. Egyértelmű, hogy a folyó hajózhatóságát javító terv nem veszi figyelembe az ökológiai állapotra gyakorolt hatásokat. A Dunának ezen a szakaszán bármilyen, a folyómedret érintő beavatkozás a Duna medrének további süllyedését eredményezi, ami rontja a folyóparti területek vízellátását.

„A környezeti engedélyek megszerzése érdekében készült dokumentáció szakmai színvonala gyenge, sok hiányossággal terhelt, és nem vizsgálja kellő alapossággal a természeti környezetre gyakorolt hatásokat” – fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

„2012. februárjában már átadtuk petíciónkat  Mirela Holy horvát miniszter asszonynak, melynek társadalmi támogatottságát több mint 20 000 aláírás nyomatékosította. Azóta sajnos a természetvédelmi szempontokkal szimpatizáló minisztert megfosztották pozíciójától, így most a WWF folytatja az aláírásgyűjtést. A Duna Nap alkalmából megkérünk mindenkit, tegye le voksát a folyó mellett és írja alá petíciónkat!” – buzdít az igazgató.

A Duna Napon mindenki döntse el, hogyan tesz lépéseket a bolygó jövőjéért. A petíció aláírása mellett több izgalmas program is kínálkozik a folyó ünneplésére. Pénteken 17:30-tól, a Lánchíd pesti hídfőjénél a WWF Magyarország Vízlábnyom Roadshow-ja és a Hív a Duna! programsorozat koncertjei mellett játékok és még sok más program várja az érdeklődőket.  A petíciót itt lehet aláírni: http://www.amazon-of-europe.com/hu

Antal Alexa
WWF Magyarország Alapítvány/WWF Hungary

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*