Vajna magától működő filmtámogatási rendszert szeretne

Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos azt tekintené sikernek ebben a pozíciójában, ha olyan rendszert tudna létrehozni, amely magától működik, anélkül, hogy a kormány beleszólna, és olyan terméket tudna előállítani, amelyet legalább a magyar közönség élvez.

A világhírű hollywoodi producer, aki tavaly kapta kormányzati megbízatását, a brüsszeli Balassi intézetben tartott pódiumbeszélgetésen szólt a magyar film helyzetéről és saját törekvéseiről.
Elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap olyan alkotások létrejöttét szeretné elősegíteni – és ehhez a pénzügyi hátteret a hatos lottó játékadójából származó évi ötmilliárd forint jelenti –, amelyek a magyar közönség érdeklődésének elnyerése mellett lehetőleg a világban is eredményeket tudnak felmutatni, például különböző fesztiváldíjak formájában. Úgy vélekedett, hogy nagyjából az 500 ezres nézőszám elérése tekinthető egy film esetében sikernek Magyarországon.


Beszámolt arról, hogy a filmalap támogatásával már leforgatták az első filmet – amely Szász János rendező munkája –, hamarosan indul a második forgatás, és jelenleg mintegy negyven forgatókönyv van fejlesztés alatt, számottevő részük meg is fog valósulni. Hangsúlyozta: olyan filmek gyártását kívánják támogatni, amelyeknek van valamilyen mondanivalójuk, és ez a mondanivaló utat is talál a közönséghez. Ha egy film elér egy bizonyos bevételi szintet, akkor a befolyó összegből a filmalap is szeretné viszontlátni az általa előzetesen adott támogatást – jegyezte meg.

 

Kitért arra, hogy a filmforgatókönyv-írás – ami éppúgy nélkülözhetetlen, mint a házépítésnél az alapozás – egyszerűen kimaradt Magyarországon: olyan tevékenység, amelyből nem lehetett megélni, és a rendezők többnyire maguk írták a forgatókönyvet.
Vajna felhívta a figyelmet arra, hogy az általa irányított szervezet a magyar filmek külföldi forgalmazásának elősegítését is szem előtt tartja, és bár az eredmények egyelőre szerények, azért minden fesztiválon sikerül eladni egy-két filmet.

Arra a kérdésre, hogy milyen hasznot hoz a magyar filmszakmának, ha Bruce Willis rohangál véres pólóban az Andrássy úton, a kormánybiztos azt válaszolta, hogy a külföldi filmek magyarországi forgatása során sok magyar szakember kap munkalehetőséget, de egyben tanulási lehetőséget is, hiszen közben megtanulja a filmgyártás legújabb fogásait, eljárásmódjait. A magyarországi stúdiókban technikai értelemben ma már nagyjából bármilyen igényt ki tudnak elégíteni – mondta.

 

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*