Többen tanulhatnak teljes állami ösztöndíjjal

Ötezerrel többen kezdhetik meg térítésmentesen felsőoktatási tanulmányaikat a 2012-es  13-as tanévben– döntött a Kormány az idei jelentkezési adatok feldolgozását követően.Ennek köszönhetően több hallgatót vesznek fel műszaki, informatikai, agrár, valamint egészségügyi képzésre.

Az új felsőoktatási törvény megalkotásával a kormány egy versenyképesebb felsőoktatási  rendszer alapjait rakta le, egyben a felsőoktatás finanszírozásának teljes átszervezését, megújítását tűzte ki célul. A kormány elkötelezett abban, hogy elsősorban azokon a szakokon támogassa közös pénzünkből a fiatalok tanulását, melyek nemzetstratégiai céljaink megvalósítását és a felsőoktatásból kilépő hallgatók biztos elhelyezkedését, megszerzett tudásának hasznosulását
segítik.

Az 5000-rel megemelt, teljes egészében államilag támogatott férőhelynek köszönhetően felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen 34 087 helyett  39 087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen. A jelentkezési adatokból kiderül, hogy a teljes állami ösztöndíjas keretre az alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben és a felsőoktatási szakképzés területén is túljelentkezés van. A  meghirdetett állami részösztöndíjas képzésekre jelentkezők számából pedig az is kiolvasható, hogy az újonnan bevezetésre kerülő részösztöndíjas helyek egy része valószínűleg betöltetlen maradt volna.

A keretszám-átcsoportosítás lehetővé teszi, hogy még több jó felkészültségű, magas pontszámot elérő pályázó tanulhasson állami ösztöndíjjal. A módosítás értelmében kétezernégyszázzal több hallgatót vesznek fel államilag támogatott műszaki képzésre, kilencszázötvennel többet pedig informatikusnak. A magasan kvalifikált szakemberek hiánya egyre inkább érezhető az agrárium és az egészségtudományok területén is, ezért előbbi esetében hétszázzal, utóbbinál pedig négyszázzal emelkedik az állami  ösztöndíjas helyek száma. A sporttudományok területére a mindennapos testnevelés  bevezetése miatt indokolt a százötven fős átcsoportosítás. Az átcsoportosítás érinti a határon túli kihelyezett képzéseket is. A magyar nyelvű kihelyezett szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosít a hallgatóknak a kormány.

Forrás: Oktatási Államtitkárság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*