Melegszervezetnél tett látogatást az amerikai nagykövet

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által alapított Aktív Állampolgárságért Díjjal ismerte el a Háttér Társaság a Melegekért egyesület sokéves közérdekű tevékenységét Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet, aki személyesen adta át az oklevelet hétfő este az egyesület székhelyén. Ez az első eset, hogy amerikai nagykövet látogatást tett az egyik legrégibb magyar melegszervezetben, bár más – svéd – nagykövet már megfordult a XIII. kerületi irodában.
 Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által alapított Aktív Állampolgárságért Díjjal ismerte el a Háttér Társaság a Melegekért egyesület sokéves közérdekű tevékenységét Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet, aki személyesen adta át az oklevelet hétfő este az egyesület székhelyén. Ez az első eset, hogy amerikai nagykövet látogatást tett az egyik legrégibb magyar melegszervezetben, bár más – svéd – nagykövet már megfordult a XIII. kerületi irodában. Kounalakis a kitüntetést átadva felsorolta, hányféle módon támogatja a nagykövetség a magyar lmbt polgárjogi mozgalmat.  Az elismerés odaítélése és a melegszervezetben tett látogatás egyértelmű támogató és szolidaritási gesztus az amerikai diplomáciai képviselet részéről a közelgő, erőszak fenyegette magyarországi meleg rendezvények (EuroGames, a melegfelvonulást is magában foglaló Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál) előtt. Kounalakis nagykövet szemlátomást ily módon akarta kifejezésre juttatni, hogy az Egyesült Államok támogatja a melegek emberi jogait a barátságtalan, olykor ellenséges légkörben is.  

A díjat átadva a nagykövet felidézte, hogy Barack Obama elnök a Büszkeség Hónapjává nyilvánította júniust az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az lmbt közösség társadalmi hozzájárulására és hangsúlyozzák a kisebbségek polgárjogait biztosító amerikai hagyományt. “Valami hasonlót szeretnék csinálni Magyarországon ma azáltal, hogy átadom a júniusi Aktív Állampolgárságért-oklevelet egy olyan szervezetnek, amely nagyon sokat tesz a magyar lmbt közösség érdekében” – közölte a nagykövet.  Megjegyezte, hogy hogy a Háttér Társaság a Melegekért az egyik legrégebbi szervezete a magyar lmbt-közösségnek, igyekszik más egyesületeket is támogatni, valamint segíti a vidéki szervezetek alakulását és fejlődését.

Az aktív állampolgársággal kapcsolatban a nagykövet felidézte, hogy az ókori Görögországban az állampolgárságot szerzőknek arra kellett esküt tenniük, hogy halálukkor nem gyengébb, hanem erősebb, jobb országot hagynak hátra. Az aktív állampolgár szerepet vállal közössége életében, szerves részévé válik annak – hangsúlyozta.  “Az amerikai nagykövetség Magyarországon úgy segíti az lmbt közösséget, hogy a EuroGames és a Pride Kulturális- és Filmfesztivál részére egyrészt anyagi támogatást nyújt, másrészt egy amerikai előadót biztosít a rendezvényre. A jövőben pedig bevonjuk az lmbt szervezeteket a civil képzésekbe. Ősszel az egyik lmbt szervezet egyik tagja részt vehet majd egy képzésen az Egyesült Államokban.

 

Amerikai Hírújság/OS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*