New Yorkban ‘e-bookosítják’ a közkönyvtárakat

Lendületesen terjed az e- book forradalom az amerikai könyvkereskedelemben és egyre több kötet elérhető elektronikusan a közkönyvtárakban is. A könyvtári szolgáltatásokról viszont még aránylag kevesen tudnak, ami talán meg is felel a kísérleti korszak próbálkozásainak. 

Az e-book piac egyik nagy kiadója a Penguin például pár hónapja előbb visszatáncolt attól, hogy kötetei elérhetők legyenek elektronikusan a New Yorkban működő kiváló közkönyvtár hálózatban, de a napokban újra nekilendültek és egy új technikai partnerrel folytatják a programot. Mindeközben világos, hogy a Penguin amerikai árbevételében tavaly megduplázódott és 14 százalékra emelkedett az e-book arány és a kiadói versenytársaknál is jelentős a növekedés – számolt be róla a Gazdasági Rádió chichagoi tudósítója, Mertin-Kovács Miklós.

Az értékesítésben piacvezető Amazon 950 000 elektronikus kötetet ajánl és érdekesség, hogy már köztük van a New York Times bestseller listájának legtöbb kötete is. Az Amazon legnagyobb amerikai versenytársa, a Barnes & Noble 2 millió elektronikus kötet eladásai jogait birtokolja és noha egyelőre szolidabbak a piaci eredményei, de világos, hogy változhat a helyzet, hiszen mint nemrég beszámoltak róla, a Microsoft 300 millió dollárt fektetett a Barnes & Noble e-book platformjába, amelynek technikai eszköze a Nook nevet viseli. A történet bizonyára összefügg a Microsoft minapi bejelentésével arról, hogy hamarosan megjelenik a piacon a cég tabletja a Surface, amely az iPad kihívók táborába tartozik, valószínűleg már Windows 8 alapon. Amúgy az iPad, mint e-book olvasó még hátrább van a többieknél a piaci eredményeket tekintve, de világos, hogy annak, aki hosszabb távon komoly részt akar magának az e-book piacból, ott kell lennie. Amúgy az e-book a legelterjedtebb az angol nyelvterületen, elsősorban Amerikában, de a piac dinamizmusa alapján várják a változásokat például német, orosz, kínai nyelvterületeken is. Az e-book -ról és a digitális tartalom olvasásáról sokfelé vannak még komoly viták, például Franciaországban is, de az utóbbi másfél évtized ezen a területen is beigazolta, hogy a fejlődést lehet hátráltatni, de nem lehet megállítani. Ezt jelzi Chicago jeles közkönyvtár hálózatának új igazgatója Brian Brannon is, amikor arról beszél, hogy szeret ugyan papír könyveket olvasni, de ha a jövőről van szó, tudja: a digitális tartalom térhódítása nagy erővel folytatódik tovább.

Amerikai Hírújság/ OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*