Tőkeerős befektetőket keres a kormány

Sem a fejlesztési, sem a nemzetgazdasági tárca nem tartja esélytelennek egy új nemzeti légitársaság létrehozását, nyitottak a tárgyalásokra. Előbbi ennek érdekében több befektetővel, befektetői csoporttal is tárgyal. A Malév dolgozói­nak teljes követelése meghaladja a hatmilliárd forintot, ám ennek csak a töredékére van fedezet – írja a Magyar Hírlap.

„Mindaddig folytatja a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a különböző szakmai befektetőkkel, amíg esély mutatkozik egy új, budapesti székhelyű légitársaság létrehozására” – írta válaszában Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, amelyet Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő írásos kérdéseire adott. Hozzátette: a szaktárca a nehézségek és hátráltató körülmények ellenére sem tartja esélytelennek egy új, budapesti székhelyű légitársaság létrehozását, ám az új vállalatnak a magyar állam legfeljebb kisebbségi tulajdonosa lehet. Így tőkeerős, a nemzeti érdekekkel összeegyeztethető stratégiával rendelkező szakmai befektető bevonása mindenképpen elengedhetetlen egy új légitársaság létrehozásához és működtetéséhez.

A képviselő szintén a Malévvel kapcsolatos kérdésére Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszolt. A két miniszter arra hívja fel a figyelmet, hogy uniós szabályok szerint nem lehet jogfolytonosság a Malév Zrt. és az új társaság között, a két cég gazdasági tevékenysége sem lehet folytatólagos.Az ötoldalas dokumentum kitér arra, hogy a kormányváltást követően a szaktárca felvette a kapcsolatot a lehetséges szakmai befektetőkkel, többek között török, közép-európai, nyugat-európai, orosz és kínai partnerekkel egyeztetett. Ám nem sikerült a megegyezés. Ezt elsősorban a társaság megörökölt adósságállománya és az lehetetlenítette el – írta Németh Lászlóné –, hogy az orosz társtulajdonos a visszaállamosítás során vétójogot szerzett.

Amerikai Hírújság/OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*