Egyeztettek az EU-csúcs előtt a visegrádi négyek kormányfői

Az euróövezet problémáinak hosszú távú megoldására van szükség, mégpedig úgy, hogy a megoldási módozatok ne sértsék az egységes európai piacot és a versenyképességet – vélekedett a négy visegrádi ország miniszterelnöke, aki közös levelet intézett az Európai Unió (EU) vezetőihez.Orbán Viktor magyar, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő Petr Necas cseh miniszterelnök meghívására pénteken Prágában tárgyalt, hogy egyeztessék álláspontjukat az Európai Unió jövő heti miniszterelnöki csúcstalálkozója előtt.

A kormányfők a tanácskozást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az európai pénzügyek rendbetétele érdekében mélyreható változásokra van szükség. Egyetértettek abban, hogy a gazdasági és monetáris unió jövőjéről szóló vitába minden uniós tagállamnak be kellene kapcsolódnia.

“Nem élhetünk abban a hitben, hogy az euróövezetet külön lehet választani az Európai Uniótól. Az euróövezetnek nem kellene egyedül tárgyalnia témáiról, hanem párbeszédet kellene folytatnia a többiekkel is, mert az összekapcsolódás mélyebb” – fejtette ki Fico, Szlovákia kormányfője, akinek hazája a V4-ek közül egyedüliként már bevezette a közös fizetőeszközt, az eurót.

A négy visegrádi ország miniszterelnöke a közös levelet Herman Van Rompuynek, az EU elnökének, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, valamint Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének címezte. “A levél legfontosabb közös prioritásainkat foglalja össze” – mondta újságíróknak Necas.

“Azok a változások, amelyek országainkban zajlanak, azok nem egyszerűen reformok. Sokkal többről van szó. Sokkal mélyebb és erősebb dolgokról, mint a reformok. Ezek valójában megújulási politikák, és ha mindannyian elvégezzük a munkánkat, s Magyarország igyekszik ezt megtenni, akkor egy egész megújult Közép-Európát fogunk látni majd néhány év múlva közös munkánk eredményeképpen” – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnökök egyetértettek abban, hogy a gazdasági növekedést támogató politikára van szükség, és hogy elfogadhatatlan számukra a kohéziós politika megvalósítására szánt pénzalapok csökkentése.

“Egyetlen olyan európai uniós eszköz van, amely bizonyítottan növekedést eredményezett, ez a kohéziós alapok” – mutatott rá a magyar kormányfő. “A mi álláspontunk az, hogyha tényleg növekedést akar Európa, akkor nem szabad hozzányúlni a kohéziós alapokhoz. Az nem egy fikció, vágyálom, terv, ez az egyetlen bizonyítottan növekedést eredményező eszköz” – húzta alá Orbán. Megemlítette, hogy a kohéziós alapok felhasználása következtében sok-sok munkahely jött létre. “Ez egy olyan tény, amire a közös levél kellő súllyal hívja fel a figyelmet” – szögezte le a miniszterelnök.

“A kohéziós politika nem lehet áldozata a többéves költségvetésben esetleg eszközölt megszorításoknak” – olvasható a visegrádi miniszterelnökök levelében.

A prágai visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó a V4-es cseh elnökség záró rendezvénye volt. A kormányfők a sajtóértekezleten “pozitívnak” és “nagyon pragmatikusnak” minősítették a cseh elnökséget.

A kormányfők egybehangzóan azt állították, hogy a V4-ek súlya az Európai Unióban növekszik, s a közös fellépés továbbra is mind a négy állam érdeke, bár természetes, hogy mindenkinek megvannak a maga nemzeti érdekei is. Orbán Viktor szerint a közös érdek egyebek között abból adódik, hogy a régió “a német és az orosz világ” között terül el, ami sok mindent meghatároz.

Csehország után egy évig Lengyelország lesz a visegrádi csoport elnöke.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*