60 milliárd euró a spanyol bankoknak

Az elkészült jelentés alapján 62 milliárd eurónyi új forrásra lenne szüksége a spanyol bankszektornak. Ez az összeg kisebb, mint a korábban kérvényezett 100 milliárd eurós EU-s bankmentő hitelcsomag. Az igénylést a következő napokban nyújthatja be a spanyol kormány az EU-nak. 

A tanácsadó cégek 14 pénzintézetet vetettek alá stresszteszteknek – spanyol pénzügyi szektor 85 százalékát reprezentálják – így valószínűleg nem csökken az eredetileg kérvényezett összeg nagysága. A spanyol pénzügyminiszter szerint a bankok feltőkésítése leggyorsabban a júliusban felálló ESM alapból történhetne meg, ám ezt először az EU tagállamainak jóvá kellene hagyni. A németek itt még könnyen beleszólhatnak a végjátékba – írták az Equilor elemzői.

A spanyol kötvénypiacon tovább enyhültek a feszültségek, a tízéves hozam a bőven 7 százalék feletti szintekről a sikeres kötvény aukciókat követően 6,6 százalék közelébe süllyedt, a rövid oldalon pedig 40 bázispont körüli korrekciót láthattunk. Az árveréseken a tervezettnél valamivel több, összesen 2,2 milliárd euró értékben sikerült középlejáratú papírokat értékesíteni. Ez egyik részről pozitív, hiszen azt jelzi, hogy az állam képes magát a piacról finanszírozni, ugyanakkor a kialakult hozamszintek középtávon semmiképpen sem fenntarthatóak – ezt már a CIB Bank elemzői írták.

Amerikai Hírújság/OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*