Déli szomszédunknál sincs kolbászból a kerítés

A Moody’ s leminősítette  Horvátországot.Közeli befektetésre nem ajánlott. A Moody’ s Investors Service, a világ legnagyobb pénzügyi kutatással és elemzéssel foglalkozó  hitelminősítő csoportja az európai és amerikai piaci zárások után, június 1.-én  péntek hajnalban Londonban leminősítette Horvátországot. A Moody’ s Horvátországot a befektetésre már nem ajánlott „Ba” kategóriába helyezné át.

A hitelminősítő a döntés elsődleges tényezőjének a horvát gazdaság kilábalását és középtávú növekedési kilátásait terhelő kockázatot nevezte meg. A Moody’s szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása óta még hangsúlyosabbá váltak  a devizahitelekből táplált magánfogyasztásra és építőipari tevékenységre alapuló horvát gazdasági modell  gyengeségei. Ennek következtében a horvát gazdaság – amely a 2000-2008 közötti időszakban átlagosan 4.3 százalékos éves növekedési ütemeket produkált – az utóbbi három évben egyáltalán nem növekedett. A Moody’ s szerint Horvátország jövőbeni növekedési kilátásait is jelentős kockázatok terhelik, részben a gazdasági modell átalakítását célzó szerkezeti reformok ütemével és kiterjedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Az osztályzati kilátás negatívra rontásának másik fő indoka a Moody’ s elemzése szerint a horvát kormány költségvetési konszolidációs programját övező végrehajtási kockázat. A cég megítélése szerint a program „ túlzottan derűlátó” növekedési feltételezésekre épül, és potenciálisan túlbecsüli egyes tervezett költségtakarékossági intézkedések államháztartási hatásait.

Horvátország az utolsók között
Megjelent a legújabb, 2012-es IMD Nemzetközi Versenyképességi Évkönyv, amely szerint a tavalyihoz képest Horvátország eggyel feljebb került a ranglistán, de még így is az utolsó három hely egyikét foglalja el. Horvátországnál  csak Görögország és Venezuela van rosszabb helyzetben. Az 59 vizsgált országból Horvátország a 57. helyen áll.

Versenyképességi jelentéseket nemzetközi szervezetek állítják  össze évről évre azzal a céllal, hogy értékeljék az egyes gazdaságok  állapotát, javaslatokat fogalmazzanak meg a kapott eredmények alapján a kormányok számára, és segítséget nyújtsanak a befektetőknek beruházási döntéseik meghozatalában. A svájci székhelyű IMD ( Institute for Management Development ) csak az „elit országokat „ vizsgálja, a gazdaságilag elmaradott és fejlődő országokat nem.

Egyedül 2008-ban mutattunk némi fejlődést, azóta folyamatosan romlik az ország megítélése. 2008-ban Horvátország mögött hat ország állt ( Indonézia, Argentína, Mexikó, Dél-Afrika, Ukrajna és Venezuela ). 2011-ben azért került egy hellyel lejjebb, mert Ukrajna  gyorsabban fejlődött. 2012-ben azért lépett viszont eggyel feljebb, mert Görögország gyorsabban hanyatlott, mint várták.

2012-es IMD Versenyképességi Évkönyv a rangsorolt 59 ország közül Hong Kongot (1.), az Amerikai Egyesült Államokat (2.) valamint Svájcot (3) tekinti a legversenyképesebbnek.

Az évkönyvből kiderül, hogy már a feltörekvő gazdaságok sem ellenállók a válsággal szemben, Kína (23.), India (35.) ÉS Brazília (46) egyaránt visszaesett. Magyarország a 45. helyen „ végzett”, két helyet javítva tavalyi eredményén, ami elsősorban a gazdaság teljesítményének köszönhető, a kormányzati hatékonyság és az üzleti hatékonyság terén enyhe javulást regisztráltak.

Vasas Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*