A keresztényeket támadják Nigériában

Fotó:MTI/AP

Fotó:MTI/AP

Nigériában pokolgépes merényletet követtek el három keresztény templom ellen az ország északi részén.Eddig hét áldozatról tudni, de az áldozatok száma nőhet: szemtanúk szerint feldühödött keresztény fiatalok muzulmánokat rángatnak ki az autóikból, és megölik őket.A merényleteket eddig senki sem vállalta, korábban a Nigéria északi részén független muzulmán kalifátus létrehozásáért küzdő Boko Haram szervezet követett el hasonló robbantásokat.

Fotó:MTI/AP
Fotó:MTI/AP

Szemtanúk elmondták, hogy az emberek lemészárlása vasárnap hajnali 3 órakor kezdődött abban a faluban, amelyben a legnagyobb arányban élnek keresztények, pedig a településeken éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és katonák őrzik azokat. A megtámadott keresztény falusi lakosok a berom törzshöz tartoznak, és a muzulmán vallású, vándorló fulani törzs tagjai támadták meg őket – közölték helybeliek, emberjogi aktivisták és kormánytisztviselők.
Goodluck Jonathan ideiglenes elnök vasárnap este elrendelte, hogy Plateau és a szomszédos államok biztonsági erőit helyezzék a legmagasabb készültségi fokozatba a további hasonló bűncselekmények megakadályozására.

Emlékeztető: Április 29-én, vasárnap drámai, véres események színhelye volt két afrikai ország: Nigériában és Kenyában egy-egy keresztényellenes terrortámadásban legalább 21-en életüket veszítették, több tucat a sebesültek száma, közöttük két gyermek is megsérült. A nemzetközi közösség elítélte a merényleteket, Tarcisio Bertone vatikáni államtitkár is aggodalmának adott hangot a „növekvő intolerancia” miatt.

Tamás István Amerikai- Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*