Tartózkodási engedélyt kaphatnak az illegális bevándorlók

Barack Obama kormánya kész bizonyos feltételekkel tartózkodási és munkavállalási engedélyt adni több százezer illegális fiatal bevándorlónak – jelentette be pénteken Janet Napolitano belbiztonsági miniszter.

Washington fél évvel az elnökválasztás előtt, nyilvánvalóan kampánycéllal hozta meg a döntést, amely a kitoloncolástól félő mintegy 800 ezer bevándorlót érinthet. Olyan fiatal, nem regisztrált bevándorlókról van szó, akik szüleik révén még 16 éves koruk előtt érkeztek az Egyesült Államokba, és még nem érték el 30. életévüket.

Napolitano egy héttel azelőtt jelentette be a bevándorlási politikát megváltoztató döntést, hogy Obama elnök beszédet mond a latin-amerikai származású politikusok egyesületének (NALEO) orlandói éves konferenciáján.

Napolitano a bejelentéskor hangsúlyozta, hogy nem amnesztiáról van szó. Mentesülnek a kitoloncolástól, sőt tartózkodási és munkavállalási engedélyt is kapnának az érintett illegális bevándorlók. Ehhez azonban igazolniuk kell, hogy legalább öt éve folyamatosan tartózkodnak az Egyesült Államok területén. További feltétel, hogy büntetlen előéletűek legyenek, középiskolába járjanak, illetve érettségivel vagy diplomával rendelkezzenek, vagy katonaviseltek legyenek.

Az AP hírügynökség szerint az új rendelkezés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy automatikusan megadják majd nekik az amerikai állampolgárságot. Nem kell viszont tartaniuk a kitoloncolástól, törvényes keretek között vállalhatnak munkát, hiszen az erre vonatkozó engedélyük két évre szól majd, és többször is meghosszabbítható lesz.

A hírügynökség megállapítja: az új bevándorlási politika részben megvalósítja a 2010-ben a kongresszus által elvetett Álom-törvény (Dream Act) tervezetében foglalt célokat. Az akkori tervezet az állampolgárság megadását irányozta elő az illegális bevándorlók egy része számára: azok a fiatalok rendezhették volna jogi helyzetüket, akik 16 éves koruk előtt érkeztek illegálisan az Egyesült Államokba, egyebek között elvégezték a középiskolát, van két befejezett évük az egyetemen, és büntetlen előéletűek. A tervezetet a republikánusok ellenezték, fő érvük az volt, hogy elfogadásával illegális tevékenységet jutalmaznának.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*