Ötmillió dolláros nyomravezető díj Khalafért

Tyúkokban és tevékben határozta meg Barack Obama amerikai elnök és külügyminisztere, Hillary Clinton értékét egy szomáliai iszlamista szervezet. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab nevű milícia egyik vezetője tíz tevét ígért annak, aki az amerikai elnök nyomára vezet, Clinton esetében pedig tíz tyúkot és tíz kakast ajánlott fel. Mindezt azért tette, hogy kigúnyolja az Egyesült Államokat, amely dollármilliókban mérhető vérdíjat tűzött ki az al-Shabaab vezetőire – számolt be az iszlamista honlapokat figyelő SITE amerikai szervezet.

“Aki felfedi az idióta Obama búvóhelyét, tíz tevét kap jutalomként, annak pedig, aki feltárja a vénasszony Hillary Clinton rejtekhelyét, tíz tyúk és tíz kakas lesz a jutalma” – jelentette ki Fuad Muhammad Khalaf a pénteki nagyimán a SITE beszámolója szerint.

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön egyenként ötmillió dolláros nyomravezető díjat ajánlott fel Khalafért és három társáért, valamint további hétmillió dollárt az al-Shabaab lázadócsoportot megalapító és vezető Ahmed Abdi aw-Mohamedért. Két másik lázadóvezérre 3 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Washington.

A nyomravezetői díjakat a tárca a Jutalom az igazságért nevű programja keretében fizeti ki. Amerikai tisztségviselők azt mondták, hogy a jutalom kilátásba helyezése új frontot nyit az Egyesült Államoknak az al-Shabaab milícia elleni harcában, és jelzi Washingtonnak azt az eltökéltségét, hogy Afrika-szerte folytatja küzdelmét a terrorizmussal szemben.

Az al-Kaida februárban jelentette be, hogy csatlakozott hozzá – a terrorista szervezetek amerikai listáján 2008 óta szereplő – al-Shabaab milícia. A lázadók uralták korábban Szomália területének nagy részét, ám most déli irányból a kenyai hadsereg szorongatja, Szomália középső részén az etióp erők, a főváros, Mogadishu közelében pedig az Afrikai Unió csapatai támadják az iszlamista fegyvereseket.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*