Amerika titkos hírszerző tevékenysége a Szahara déli peremén

Afrika fejlesztésére hirdetett meg tervet csütörtökön Barack Obama amerikai elnök. A Washington Post eközben úgy értesült, hogy az Egyesült Államok fokozta hírszerző tevékenységét a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezetben.

A Fehér Ház által közzétett afrikai fejlesztési terv a biztonság és a demokrácia erősítését tűzi ki. A terv célja, hogy előmozdítsa a kontinensen rejlő “szenzációs” gazdasági növekedési lehetőségeket, és milliókat emeljen ki a szegénységből azon a földrészen, amelyet többnyire a nyomorral és a háborúkkal azonosítanak – nyilatkozta egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő.

A program négy területre összpontosít, ezek a demokratikus intézmények erősítése, a növekedés és a befektetések ösztönzése, a béke és biztonság megteremtése és a fejlődés előmozdítása. “Afrika a nemzetközi közösség és az Egyesült Államok jóléte és biztonsága szempontjából most fontosabb, mint valaha” – áll a Fehér Ház közleményében.

A név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Amerika számára azért kulcsfontosságú, hogy erős kapcsolatokat építsen ki afrikai országokkal, mert a 2000-es évek első évtizedében a tíz leggyorsabban fejlődő gazdaság közül hat afrikai volt.

Eközben Kína az elmúlt években a hatszorosára növelte gazdasági kapcsolatainak volumenét Afrikával; a tavalyi évben Peking 120 milliárd dollár értékben kereskedett afrikai országokkal, és igyekezett jó politikai kapcsolatokat kialakítani a térséggel, elsősorban azért, hogy ki tudja elégíteni gyors ütemben növekvő gazdaságának egyre nagyobb nyersanyagigényét.

A Washington Post amerikai napilap közben azt írta csütörtökön, hogy értesülései szerint az Amerikai Különleges Műveleti Parancsnokság (USSOCOM) az elmúlt öt évben jelentősen fokozta titkos hírszerző tevékenységét a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezetben, ahol az al-Kaidához köthető terrorista szervezetek vernek tanyát.

Az újság információi szerint a Pentagonhoz tartozó különleges műveleti parancsnokság – alvállalkozók és a helyi katonaság bevonásával – kis magánrepülőgépeknek álcázott, fegyvertelen felderítő gépekkel folyamatosan figyeli a Szahara sivatagos vidékeitől az egyenlítői esőerdőkig terjedő területet. A lap szerint a gépek hagyományos és hőkamerás felvételeket készítenek, és nyomon követik a térségben a rádiós és mobiltelefonos forgalmat.

A Washington Post nyolc olyan bázist azonosít, ahonnan a kémrepülőket indítják: a mauritániai Nouakchottból és a Burkina Faso-i Ouagadougouból az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) nevű iszlamista terrorszervezet és az Észak-Nigériában működő Boko Haram iszlamistáinak tevékenységét figyelik.

Emellett működnek titkos támaszpontok Dél-Szudánban, Etiópiában, Kenyában, Djiboutiban és a Seychelle-szigeteken is. Ezekről figyelik és keresik a Szomália jelentős részét ellenőrzése alatt tartó as-Sabab iszlamista szervezet terroristáit, az Ugandában gyerekeket raboló és gyilkolásra kényszerítő Úr Ellenállási Hadseregét és évek óta körözött vezetőjét, Joseph Kony-t, valamint a jemeni központú Arab-félsziget al-Kaidáját.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*