Serj Tankian: igazi rocklemezt akartam

A kritikusok nem kímélték legutóbbi szólólemezét, hamarosan megjelenő új munkája azonban úgy szól, hogy azt akár legendás zenekara, a System of a Down is felvállalhatná: a metál/hard rock műfaj egyik legjobb énekesének tartott Serj Tankian telefoninterjút adott az MTI-nek.

“Nem igazán érdekelt, hogy a két évvel ezelőtti Imperfect Harmonies vegyes kritikákat kapott. Nálam ez semmit nem befolyásol, dalaim, lemezeim úgy születnek, ahogy belőlem jönnek. Valami igazán rockos anyagot akartam csinálni, és azt hiszem, sikerült” – mondta Serj Tankian Los Angelesből.

A Harakiri, az énekes-dalszerző harmadik szólóanyaga július 10-én jelenik meg saját kiadója, a Serjical Strike gondozásában (Magyarországon a Magneoton/Warner fogja terjeszteni). “Tavaly sűrű évem volt, négy lemezt is készítettem, ezek a következő időszakban egymás után meg is jelennek. A rockos Harakiri mellett szimfonikus zenekarra írtam egy művet Orca címmel, aztán lett egy Fuktronic nevű filmzeneprojekt, egyfajta elektronikus városi gengszter konceptalbum Jimmy Urine-nal közösen, a negyedik pedig a Jazz-Iz-Christ dzsesszlemez” – fejtette ki Serj Tankian az MTI-nek. Mint elmondta, a Harakiri kiindulópontját az adta, hogy a tévében látott egy összeállítást tömeges öngyilkosságot elkövető madarakról és halakról.

“Ez volt az első szám, amely megszületett a lemezre. Nagyon baljós volt, amit láttam, és nagyon erőteljes jelképének éreztem az eljövendő időknek. Közelebb akartam kerülni ennek okaihoz  pszichológiai és szellemi értelemben is, ez motivált a Harakiri megírására. Ami a zenét illeti, a kiindulópont az egész lemezhez az volt, hogy egy igazi rocklemezt írjak, és hogy őszinte legyek, nagyon könnyen megszületett” – idézte fel az énekes.Az album első kislemeze már megjelent, a Figure It Out vicces videójának élettel felruházott postaládák a főszereplői, a klip alternatív befejezése a nézőre van bízva: életet vagy halált akar a postaládáknak. “A klip mondanivalójában van némi környezetvédelem, hiszen sokak szerint kevesebb papírt kellene használni a levelezések során és inkább e-maileket küldeni. Mások azt mondják Amerikában, és gondolom máshol is ez a helyzet, hogy a postahivatalok bezárásával az ott dolgozók elveszítik munkahelyüket. Persze az is benne van a sztoriban, hogy ha veszel egy új postaládát, vajon mit csinálsz a régivel? Ha az életre szavazol, az közel áll egy hollywoodi happy endhez, a postaládák elpusztítása viszont a reményvesztett, pesszimista álláspont. Mindenesetre érdekes társadalmi probléma” – fejtette ki nevetve Tankian.

Beszámolt arról, hogy a Harakiri július 10-én kerül a boltokba, és természetesen letölthető változata is lesz. A lemezt bemutató turnét most állítják össze. “Ősszel várható egy rövidebb promóciós koncertsorozat az Egyesült Államokban és Európában, a nagyobb szabású turné pedig jövőre lesz kísérőzenekarommal, az F.C.C.-vel, szintén az USA-ban és Európában, illetve talán Dél-Amerikában és Ausztráliában is. Komolyam mondom, hogy szívesen visszatérnék a Sziget fesztiválra is jövőre vagy más magyarországi helyszínre” – mondta a zenész az MTI kérdésére. Az F.C.C.-ben Dan Monti gitáron, Mario Pagliarulo basszusgitáron, Troy Zeigler dobokon játszik. Serj Tankian 2008-ban Elect the Dead című első szólólemezét a Sziget fesztiválon is bemutatta. Mint most telefonon felidézte, az a koncert azért is megmaradt benne, mert pályafutása során korábban nem találkozott olyan színvonalas kiszolgálással a színpad mögötti backstage-ben, mint Budapesten. Az örmény szülők gyermekeként Libanon fővárosában 1967-ben született zenész hétéves volt, amikor családjával Kaliforniába költözött. Csaknem négy évtizedig nem járt újra Libanonban, egészen tavalyi bejrúti koncertjéig  “Felemás érzések voltak bennem, nagyon érdekes és izgalmas volt, de nem éreztem azt, hogy hazatérek” – mondta erről.
A System of a Down (SOAD) tavaly öt év szünet után újra összeállt egy világkörüli turnéra, idén egyelőre annyit tudni, hogy augusztusban a szintén Los Angeles-i Deftonesszal kilenc közös koncertet adnak. A SOAD legutóbbi lemeze, a Hypnotize 2005-ben jelent meg. “Egyelőre nem csinálunk új stúdióalbumot, de egyszer erre is sor kerül” – mondta erről röviden Tankian. Az örmény származású tagokból álló, Kaliforniából indult System of a Down (Tankian mellett Daron Malakian gitáros, Shavo Odadjian basszusgitáros és John Dolmayan dobos) 1996-tól tíz év alatt öt innovatív metál/hard rock albumot készített, ezek 20 millió példányban keltek el.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*